Τρεις εξειδικευμένες, περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνουν στο Μακάρειο


- Από τους ιατρούς των Νοσοκομείων Shriners International σε συνεργασία με Κύπριους ιατρούς 

- Κανάρη: Από το 1981, 4.000 παιδιά από την Κύπρο έχουν ταξιδέψει στις ΗΠΑ και έχουν εγχειριστεί ή έχουν τύχει θεραπείας για σοβαρές ορθοπαιδικές παθήσεις στα Νοσοκομεία Shriners εντελώς δωρεάν

Τρεις εξειδικευμένες και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις θα διεξαχθούν από τους ιατρούς των Νοσοκομείων Shriners International σε συνεργασία με Κύπριους ιατρούς στο Μακάρειο Νοσοκομείο αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε τη Δευτέρα η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο με την ευκαιρία της επίσκεψης ομάδας ιατρών των νοσοκομείων Shriners στην Κύπρο. 

Όπως εξήγησε, η πρώτη επέμβαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και αφορά νευροχειρουργικό περιστατικό, ενώ άλλες δύο επεμβάσεις που αφορούν ορθοπαιδικά περιστατικά θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από το 1981 4.000 παιδιά από την Κύπρο έχουν ταξιδέψει στις ΗΠΑ και έχουν εγχειριστεί ή έχουν τύχει θεραπείας για σοβαρές ορθοπαιδικές παθήσεις στα Νοσοκομεία Shriners εντελώς δωρεάν. Κάθε χρόνο, πρόσθεσε, «μια ομάδα ειδικευμένων γιατρών από αυτά τα νοσοκομεία ταξιδεύει στην Κύπρο για να εξετάσει και να παράσχει τεχνογνωσία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας». 

Ακόμη, η κ. Κανάρη σημείωσε ότι περισσότερα από 18.000 παιδιά εξετάστηκαν κατά τις ετήσιες επισκέψεις των ιατρικών κλιμακίων στην Κύπρο και πάλι, εντελώς δωρεάν. «Η προσφορά είναι τεράστια από οικονομική άποψη αλλά κυρίως διότι έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων παιδιών», υπογράμμισε.

«Η γεφύρωση συνεργασίας με το Shriners, οι εξετάσεις και θεραπείες χιλιάδων παιδιών, οι εντελώς δωρεάν υπηρεσίες, οι εξειδικευμένες επεμβάσεις, δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς το Ίδρυμα Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη», τόνισε η Υπουργός Υγείας.

Αφότου αναφέρθηκε στο έργο του οργανισμού Shriners International, του Ιδρύματος Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη και στην υπογραφή του Μνημονίου το 2018 με σκοπό την ενίσχυση περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της έρευνας, η κ. Κανάρη επικεντρώθηκε στη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε ο ΟΚΥπΥ με τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» στις 2 Οκτωβρίου 2023, έχοντας στόχο την παροχή βέλτιστης και εξειδικευμένης φροντίδας στους ασθενείς.

Μέσω της εν λόγω συμφωνίας, όπως είπε η Υπουργός Υγείας, προωθούνται η ανταλλαγή ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης σε σημαντικούς τομείς της υγείας, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και η παροχή ευκαιριών κλινικής κατάρτισης τόσο σε φοιτητές ιατρικής, όσο και κλινικούς γιατρούς του ΟΚΥπΥ στα Νοσοκομεία Shriners.

Εν συνεχεία, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι φέτος, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, για πρώτη φορά θα γίνουν και 3 εξειδικευμένες και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις από τους γιατρούς των Shriners International σε συνεργασία με Κύπριους γιατρούς στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Η πρώτη επέμβαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και αφορά νευροχειρουργικό περιστατικό. Άλλες δύο επεμβάσεις που αφορούν ορθοπεδικά περιστατικά, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, πρόσθεσε.

Επίσης, η ομάδα των γιατρών που επισκέφτηκε την Κύπρο θα εξετάσει και θα παράσχει την τεχνογνωσία της τόσο σε παιδιά από την Κύπρο όσο και σε παιδιά από γειτονικές χώρες, ανέφερε η κ. Κανάρη, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Ιανουάριο εκτός από τα 300 Κυπριόπουλα εξετάστηκαν και παιδιά από Ελλάδα, Ρουμανία, Λίβανο, Ιορδανία και Αίγυπτο.

Ακόμη, υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2023 συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος καθιερωθεί ως ιατρικό εξεταστικό κέντρο των Shriners International για παιδιά από τις γειτονικές αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες. «Η καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού εξεταστικού κέντρου των Shriners International, αλλά κυρίως ως κέντρου εγχειρήσεων και θεραπείας για την περιοχή, θα έχει τεράστια οφέλη τόσο για τα παιδιά μας, την ιατρική υποδομή, όσο και για την εικόνα της Κύπρου διεθνώς», υπέδειξε η Υπουργός.

Από την πλευρά της, η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του ΟΚΥπΥ, Ειρήνη Προκοπίου, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του ΟΚΥπΥ με τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη. 

Όπως εξήγησε, η συμφωνία προωθεί την ανταλλαγή ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης σε τομείς όπως η ορθοπαιδική και η παιδική ορθοπαιδική. Συγκεκριμένα, όπως είπε, προνοεί – μεταξύ άλλων - τη διεξαγωγή εξειδικευμένων και περίπλοκων εγχειρήσεων από ιατρούς των Shriners και του ΟΚΥπΥ στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανταλλαγή ερευνητικού, διδακτικού και κλινικού προσωπικού. 

«Ως ΟΚΥπΥ θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών μας, παραμένοντας προσηλωμένοι στο όραμά μας για παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής και ασθενοκεντρικής φροντίδας σε όλους τους ασθενείς και χωρίς διακρίσεις», κατέληξε η κ. Προκοπίου.

Ο Ιατρικός Διευθυντής του Μακαρείου Νοσοκομείου, Δρ Χρίστος Μηνά, τόνισε ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας σηματοδοτεί μια νέα αρχή ώστε τα παιδιά που χρειάζονται ορθοπαιδικές και νευροχειρουργικές επεμβάσεις να εξετάζονται και να χειρουργούνται εδώ. Το Μακάρειο Νοσοκομείο, πρόσθεσε, είναι έτοιμο να προσφέρει εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. 

Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με το Shriners, ώστε το Μακάρειο Νοσοκομείο και η Κύπρος να αποτελέσουν πρότυπο κέντρο για τα παιδιά της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε ο κ. Μηνά.

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, Κώστας Παρασκευαΐδης, επεσήμανε ότι «φέτος γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του οράματός μας για παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στα παιδιά της Κύπρου και των γειτονικών χωρών». Ακόμη, ανέφερε ότι σκοπός του Ιδρύματος είναι να προσφέρονται περισσότερες θεραπείες σε περισσότερα παιδιά. 

«Με τη διεξαγωγή εγχειρήσεων στην Κύπρο σίγουρα βοηθάμε σε αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε ο κ. Παρασκευαΐδης, κάνοντας λόγο για τεράστια ωφέλεια από τη διεξαγωγή των χειρουργικών επεμβάσεων για τα παιδιά της Κύπρου και των γειτονικών χωρών, καθώς και τους Κυπρίους ιατρούς. «Η Κύπρος αποκτά καλή φήμη ως κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στην περιοχή», κατέληξε.

Ο Τζέιμς Εντ Στολτς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Νοσοκομείων Shriners, έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τα Νοσοκομεία Shriners αλλά και για το Ίδρυμα Παρασκευαΐδη καθώς και για την Κύπρο. Πλέον η περιοχή θα τυγχάνει φροντίδας χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Χωρίς το όραμα του Γιώργου και της Θέλμας Παρασκευαΐδη τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε σήμερα», τόνισε. 

«Το όραμα των Νοσοκομείων Shriners ήταν να φροντίζονται περισσότερα παιδιά σε περισσότερες τοποθεσίες και να χρησιμοποιούνται καλύτερα οι πόροι μας. Αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα για να μπορέσει να γίνει αυτό», σημείωσε.

Τέλος ο νευροχειρουργός Αμέρ Σαμντανί, εκ μέρους της ιατρικής ομάδας των Νοσοκομείων Shriners που επισκέπτεται την Κύπρο, ανέφερε ότι η ομάδα θα φροντίσει και θα δει περισσότερους από 150 ασθενείς και θα πραγματοποιήσει αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις αυτή την εβδομάδα. «Θα παράσχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και ανυπομονούμε να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία», επεσήμανε. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











377