Δαμιανός: Οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται


Έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για ορφανά και καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία παρέχονται στους ασθενείς στη βάση συγκεκριμένων διεθνώς αποδεκτών κατευθυντηρίων οδηγιών

Το κράτος μέσω του ΓεΣΥ  έχει λάβει μέτρα και αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους, έτσι ώστε οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα να εμπλουτίζονται και να αναβαθμίζονται, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργανώνεται από την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων.

Αυτό επιτυγχάνεται, συνέχισε ο Υπουργός, μέσω της παροχής υπηρεσιών διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας για αρκετά σπάνια νοσήματα μέσα από εξειδικευμένες κλινικές, νοσηλευτήρια και επιστημονικά κέντρα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ λαμβάνεται πρόνοια ώστε να στηρίζεται με διάφορους τρόπους η εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας στους τομείς των σπανίων νοσημάτων.

Παράλληλα, είπε ο Υπουργός, σημαντική παράμετρος του ΓεΣΥ, ειδικά για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα, είναι η ολιστική παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας. «Το ΓεΣΥ πέραν των ιατρών συμβάλλεται με επαγγελματίες υγείας όπως νοσηλευτές, ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, ώστε ο ασθενής να υποστηρίζεται από ειδικούς σε όλα τα στάδια της θεραπείας του», πρόσθεσε.

Έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για ορφανά και καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία παρέχονται στους ασθενείς στη βάση συγκεκριμένων διεθνώς αποδεκτών κατευθυντηρίων οδηγιών

Όσο αφορά στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για ορφανά και καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία παρέχονται στους ασθενείς στη βάση συγκεκριμένων διεθνώς αποδεκτών κατευθυντηρίων οδηγιών, διασφαλίζοντας την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ο κ. Δαμιανός, το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τη σημασία του έγκαιρου προγεννητικού ελέγχου, έχει εξασφαλίσει μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, την έγκριση σε πρόταση του για την επέκταση των Νεογνικών Ανιχνευτικών Προγραμμάτων με επιπλέον 8 νοσήματα, για περίοδο 3 ετών και μετά από αξιολόγηση για επιπλέον 2 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι το εργαστηριακό μέρος του προγράμματος θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου». Το  κλινικό μέρος θα αναλάβει το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και συντονιστής του Προγράμματος θα είναι το Υπουργείο Υγείας.

Σημείωσε επίσης ότι εκεί όπου διαγιγνώσκονται ασθενείς με σπάνια νοσήματα που απαιτούν εξειδικεύσεις που δεν διαθέτουμε στον τόπο μας, το Υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει με κάθε μέσο την φροντίδα τους μέσα από εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











165