Δαμιανός: Η λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση των λιστών αναμονής


Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός παρέστη το πρωί στη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα: «Τα δικαιώματα των ασθενών όπως κατοχυρώνονται μέσα από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για τα Δικαιώματα των Ασθενών».

Σε δήλωση του μετά το πέρας της Συνεδρίας της Επιτροπής ο κ. Δαμιανός χαρακτήρισε ως «πολύ εποικοδομητική» τη συζήτηση που διεξήχθη εντός της κοινοβουλευτικής αίθουσας, σημειώνοντας ότι δόθηκαν αρκετές απαντήσεις σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν. Σε ό,τι αφορά στο ΓεΣΥ υπενθύμισε: «Όταν εφαρμόστηκε το 2019 ήταν μέρος μιας τεράστιας μεταρρύθμισης, η οποία όμως δεν έχει ακόμα τελειώσει. Εκκρεμούν συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία θα πλαισιώσουν τις υπηρεσίες υγείας στον τόπο μας και ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα και εντός του 2024 θα μπορέσουμε να τα προωθήσουμε στη Βουλή ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωμένα το νέο σύστημα υγείας στον τόπο μας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορά που έγινε εντός της Επιτροπής ότι ειδικοί γιατροί εκμεταλλεύονται το σύστημα και δέχονται ιδιωτικά ασθενείς και ότι αυτό συνιστά παρανομία, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ, προσθέτοντας: «Εκεί που δεν τηρείται η νομοθεσία θα πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία για να αποτελεί και αποτρεπτικό παράγοντα και για το μέλλον».

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συζήτηση αφορά στις λίστες αναμονής για τη διενέργεια εξετάσεων ή επεμβάσεων», είπε ο κ. Δαμιανός. «Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο κανένας δεν αρνείται», πρόσθεσε, και σημείωσε παράλληλα ότι σε ότι αφορά σ’ αυτό το ζήτημα «υπάρχουν θέματα τα οποία μπορεί να λυθούν άμεσα και θέματα που θα λυθούν στην πορεία». 

Αναφερόμενος σε τρόπους οι οποίοι αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση των λιστών αναμονής σε κατοπινό στάδιο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών αναμένεται να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικότερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι λίστες δημιουργούνται λόγω έλλειψης ειδικών γιατρών (π.χ. ενδοκρινολόγων). Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών σε επείγοντα και μη, θέμα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα βοηθήσει και η ενημέρωση των δικαιούχων του συστήματος είπε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας «Το ΓεΣΥ είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κατανοήσουμε πώς το χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











249