Υπουργικό: Στις €3.500 η επιδότηση της πρώτης θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης


Ο συνολικός προϋπολογισμός του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για το σχέδιο, θα ανέλθει στα €5.2 εκατομμύρια. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση του Υπουργείου Υγείας, για αναθεώρηση του υφιστάμενου Σχεδίου Επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Η πρόταση περιλαμβάνει πρόνοια, για αύξηση της επιδότησης της πρώτης θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης στις €3.500 αντί στις €2.500 που ισχύει σήμερα. Η πρόταση, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της υπογεννητικότητας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υπουργός Υγείας σημείωσε πως η αναθεώρηση του σχεδίου κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια για αύξηση του πληθυσμού της χώρας μας.

Για να καταστεί αυτό δυνατό, πρόσθεσε, το ποσοστό γονιμότητας θα πρέπει να αυξηθεί από το 1.32% στο 2.2%. «Σημαντική παράμετρος σε αυτή την προσπάθεια είναι το γεγονός πως το 54% των γυναικών στην Κύπρο, αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών. Αυτό συμβάλλει στην μείωση του ποσοστού γονιμότητας και είναι κάτι που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μέσω του σχεδίου που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο προσδοκούμε ότι θα βοηθήσει πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί», συμπλήρωσε η Δρ Κανάρη.

Σημειώνεται πως για το 2022, η δαπάνη για το υφιστάμενο Σχέδιο ανήλθε στα €4.5 εκατομμύρια. Με την εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Επιδότησης για κάλυψη της πρώτης θεραπείας με ποσό μέχρι €3.500, ο συνολικός προϋπολογισμός του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για το εν λόγω σχέδιο, αναμένεται πως θα ανέλθει στα €5.2 εκατομμύρια. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1262