Χριστοδουλίδης για ΓεΣΥ: Θα το διαφυλάξουμε αναβαθμίζοντάς το


«Το ΓεΣΥ, όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη σε δημόσιές μου παρεμβάσεις, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και θα το διαφυλάξουμε, αναβαθμίζοντάς το, με βασικό στόχο την ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών από την ανάληψη της Προεδρίας  της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, είπε ότι από την περίοδο ανάληψης των καθηκόντων του, υλοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση τα ακόλουθα:

*Μέτρα προς βελτίωση και ενίσχυση των ΤΑΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με θεσμοθέτηση διαδικασιών τύπου «fast track», ορισμού ειδικευόμενου ιατρού σε ώρες αιχμής, ανάπτυξης σχετικών πρωτοκόλλων, στελέχωσης νυκτερινής βάρδιας με επιπλέον ιατρό, περαιτέρω στελέχωση για συντονισμό των εργαστηριακών αναλύσεων και των ακτινογραφικών εξετάσεων και εκπαίδευση των νοσηλευτών ως προς το σύστημα διαλογής.

*Διαδικασία αναβάθμισης των εξωτερικών ιατρείων και απογευματινών χειρουργείων, ώστε οι εξετάσεις και τα χειρουργεία να γίνονται πράγματι με βάση τις λίστες αναμονής ή την ένδειξη του επείγοντος. Περαιτέρω, έχει ήδη τροχοδρομηθεί η συμπερίληψη  των περισσότερων ειδικοτήτων στα εξωτερικά ιατρεία καθώς επίσης η αύξηση των προσφερόμενων απογευματινών χειρουργείων.

*Παράλληλα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των νοσηλευτηρίων, που θα βελτιώσει και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε δύο σχέδια χορηγιών συνολικού ύψους €7,5 εκ., τα οποία χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, το Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων για παροχή οικονομικών κινήτρων, σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με έμφαση στην αγορά υψηλής ή ψηφιακής τεχνολογίας. Επίσης, το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια μέσω της Διαπίστευσης, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μέσω εφαρμογής προτύπων και της διαπίστευσής τους από σχετικούς φορείς.

*Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της πρόληψης, ξεκινά από τον Σεπτέμβρη η υλοποίηση του Πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος σε παιδιά για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση σε περίπτωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί και η εφαρμογή πληθυσμιακών προληπτικών προγραμμάτων καρκίνου παχέος εντέρου και προστάτη από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023, αντίστοιχα.

*Σημαντική δράση αποτελεί επίσης η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του νοσηλευτή σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, αρχής γενομένης με τις σχολικές μονάδες στον Αγρό, στα Λεύκαρα και το Πολέμι.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3816