ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ κατέθεσαν στο Προεδρικό οδικούς χάρτες για βελτίωση του ΓεΣΥ


Ραντεβού σε ένα μήνα για κατάθεση οικονομικών αναλυτικών στοιχείων και χρονοδιαγραμμάτων όρισε Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Σύστημα Υγείας τέθηκαν την Παρασκευή επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, καθώς και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ κατέθεσαν οδικούς χάρτες, που αφορούν στη βελτίωση του ΓεΣΥ και οι οποίοι ετοιμάστηκαν μετά από αρκετές συσκέψεις που είχε το Υπουργείο Υγείας ξεχωριστά με τους δύο Οργανισμούς.

Μετά από μελέτη των οδικών χαρτών διαφάνηκε η ανάγκη να δοθούν αναλυτικότερα οικονομικά στοιχεία, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ζητά την ανανέωση του ραντεβού σε ένα μήνα, ώστε οι εμπλεκόμενοι να επανέλθουν με πιο ξεκάθαρες θέσεις στα θέματα και της υλοποίησής τους χρονικά.

Σε δηλώσεις της, μετά από τη σύσκεψη, η Υπουργός Υγείας Δρ. Κανάρη είπε πως βασικοί πυλώνες των οδικών χαρτών ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών, μέσα από το ΓεΣΥ, τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται μέσα στους οδικούς χάρτες, η χρόνια αναμονή ασθενών και οι χρόνιοι ασθενείς, για να σημειώσει ότι τα ΤΑΕΠ τέθηκαν, επίσης, ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη, καθώς και οι ενέργειες που γίνονται εκεί.

Επίσης, η Δρ. Κανάρη είπε πως κατά τη σύσκεψη μελετήθηκαν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, που τίθεται από πλευράς δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ΟΚΥπΥ, ενώ συζητήθηκε το πώς θα μπορέσει να οδηγηθεί σε μια οικονομική αυτονόμηση.

Σύμφωνα με την Δρ. Κανάρη «μέσα από τους οδικούς χάρτες διαφάνηκε η ανάγκη να δοθούν αναλυτικότερα οικονομικά στοιχεία, τα οποία ζήτησε ο Πρόεδρος και με πιο ξεκάθαρες θέσεις στα θέματα της υλοποίησης τους χρονικά», για να προσθέσει πως τους ζήτησε να βρεθούν εκ νέου σε ένα μήνα, «ώστε να αναλυθούν τα λεπτομερή δεδομένα».

Ανέφερε ότι ο ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ θα μελετήσουν τα νέα δεδομένα, εκτιμώντας ότι με αυτά θα δοθεί «μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Εξάλλου, η Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι επί τάπητος τέθηκαν και οι δεσμεύσεις του Υπουργείου της σε σχέση με την προώθηση νομοσχεδίων.

Όπως είπε η κ. Κανάρη «ήδη προωθούμε αρκετά νομοσχέδια, που έπρεπε να προωθηθούν εδώ και καιρό», τονίζοντας πως κάποια από αυτά θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και θα φέρουν βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών στο ΓεΣΥ.

Επίσης, είπε ότι τέθηκαν θέματα εποπτείας του συστήματος υπηρεσιών στο ΓεΣΥ, κάτι το οποίο ανέλαβε το Υπουργείο της, μέσα από τον εποπτικό του ρόλο.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως εσωτερικό εποπτικό ρόλο έχει και ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ, οι οποίοι μέσα από τους δικούς τους ρόλους «θα πρέπει να δουν το σύστημα πως δουλεύει και σε θέματα Προσωπικών Ιατρών, Διαγνωστικών Κέντρων και νοσηλευτηρίων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι το Υπουργείο Υγείας θα έχει την ευθύνη να ελέγξει τον εσωτερικό έλεγχο των δύο Οργανισμών.

Επιπλέον, η αρμόδια Υπουργός είπε ότι τέθηκαν θέματα όπως η ανάγκη ψήφισης κάποιων νομοθεσιών, που θα βελτιώσουν την κατάσταση στα Κέντρα Αποκατάστασης, όπου θα γίνει αποσυμφόρηση σε ορισμένες κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ανέφερε ότι έχουν υποσχεθεί στον ΠτΔ ότι αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, για να σημειώσει πως «είναι ήδη έτοιμο με τις διαβουλεύσεις».

Επιπροσθέτως, είπε ότι θα προωθηθεί η νομοθεσία για τα Διαγνωστικά Κέντρα, εξηγώντας πως το νομοσχέδιο «ήδη προετοιμάζεται από Νομικό, μετά από αγορά υπηρεσιών του Υπουργείου».

«Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Ιουλίου και μετά θα τεθεί σε διαβούλευση και ακολούθως θα γίνει προώθησή του στη Νομική Υπηρεσία», πρόσθεσε.

Για τα Διαγνωστικά Κέντρα, έκανε λόγο για «μια γκρίζα ζώνη» στο ζήτημα που αφορά στον αριθμό τους, το πώς λειτουργούν και με ποιους ακτινολόγους, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά θα μπουν σε μία τάξη».

Εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή και να μπουν τα πράγματα σε μια πιο ορθολογιστική κατάσταση.   

Η Δρ. Κανάρη ανέφερε, επίσης, πως συζητήθηκαν θέματα παροχής υπηρεσιών από πλευράς του ΟΚΥπΥ, κατά πόσο γίνεται αξιοποίηση στο μέγιστο των υπηρεσιών προς μετανάστες, τουρίστες και ασθενείς με ψυχικές ασθένειες.

Πρόσθεσε πως έχει τονιστεί η ανάγκη για καινούρια νοσηλευτήρια ψυχικών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι μέσα του 2024 αναμένεται ένα Κέντρο στην Αθαλάσσα, ενώ το καινούριο Κέντρο Ψυχικής Υγείας θα είναι έτοιμο μέχρι το 2026.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











627