Μείωση κρουσμάτων και ποσοστού θετικότητας, στην Κύπρο αυτή την περίοδο


Μείωση της δραστηριότητας του κορωνοϊού αυτήν την περίοδο στην Κύπρο, καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, τα οποία κάνουν λόγο και για μείωση στο ποσοστό θετικότητας.

Η τελευταία καταγραφή έγινε την περίοδο 20 με 26 Οκτωβρίου του 2023, κατά την οποία καταγράφηκαν 838 δηλωμένα κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 3,2 σε σύγκριση με το 3,6 που καταγράφηκε την εβδομάδα 13 με 19 Οκτωβρίου του 2023.

Εξάλλου, από την αρχή του μήνα μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά πέραν των 4.400 δηλωμένων περιστατικών, με το ποσοστό θετικότητα από το 5,1 που βρισκόταν στις αρχές Οκτωβρίου να μειώνεται στο 3,2 μέχρι τις 26 του μήνα.

10.972 εμβολιασμοί για Covid 19 και 8.195 για Γρίπη

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (μέχρι 31/10/23) ο αριθμός των πολιτών που έχει λάβει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid 19 είναι 10.972, ενώ σε ότι αφορά στο εμβόλιο κατά της Γρίπης έχουν εμβολιαστεί 8.195 άτομα.

Η εικόνα για μέγεθος διασποράς μπορεί να βασιστεί σε αυτά τα στοιχεία

Απαντήσεις αν η εικόνα ως προς το μέγεθος της διασποράς μπορεί να βασιστεί σε αυτά τα στοιχεία από τη στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες έχουν πάψει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή PCR) έδωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη η εικόνα ως προς το μέγεθος της διασποράς μπορεί να βασιστεί σε αυτά τα στοιχεία, αλλά ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν και από τις νοσηλείες περιστατικών, οι οποίες όπως είπε, αυτή τη στιγμή καταδεικνύουν μια τάση προς τα κάτω.

Εξάλλου, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχει καταγραφεί θάνατος από τη νόσο, σημειώνοντας ο τελευταίος θάνατος που καταγράφηκε στην Κύπρο από Covid 19 ήταν μέσα στο καλοκαίρι.

«Υπάρχουν πολλά περιστατικά στην κοινότητα τα οποία δεν κοινοποιούνται στο Υπουργείο, ωστόσο, δεν νομίζω να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που κοινοποιούνται. Επομένως, η τάση είναι προς τα κάτω», είπε ο Πέτρος Καραγιάννης.  

Εκτιμήσεις για τον επερχόμενο χειμώνα

Η κάθοδος του χειμώνα θεωρείται καταλυτική, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα και αυτό γιατί πολύς κόσμος μαζεύεται σε κλειστούς χώρους, χωρίς καλό εξαερισμό, διευκολύνοντας τη μεταδοτικότητα.

Ο Καθηγητής Καραγιάννης τόνισε εκ νέου πως «ο ιός δεν έχει φύγει από την κοινότητα», για να σημειώσει ότι τον επερχόμενο χειμώνα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κορωνοϊό και γρίπη μαζί.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας μέχρι νεότερας.

Κληθείς να σχολιάσει τον μέχρι στιγμής αριθμό των πολιτών που έχει λάβει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid – 19 και της Γρίπης, ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για «άκρως απογοητευτική» ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











476