Τα τοπικά ευρήματα για την Αθηροσκλήρωση στην Κύπρο εφιστούν εγρήγορση και προσοχή


Το 2021, 136.446 άτομα ή το 15,6% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου έπασχε από υπερχοληστερολαιμία και ο πιθανός αριθμός ασθενών που θα μπορούσαν να προληφθούν από την ανάπτυξη AKN είναι 26.522, Επίσης, η πιθανή οικονομική επιβάρυνση που θα μπορούσε να αποφευχθεί ανέρχεται στα €74.674.257  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία για το ευρύ φάσμα των επιπτώσεων της Αθηροσκλήρωσης στη χώρα μας προκάλεσε η παρουσίαση της έκθεσης για την αποτύπωση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της νόσου στην Κύπρο, η οποία συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τη Deloitte Cyprus, με την οικονομική υποστήριξη της Novartis Pharma Services Inc. Cyprus τη Δευτέρα 10 Απριλίου στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Deloitte Cyprus στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι η Αθηροσκλήρωση είναι η χρόνια και σταδιακή συσσώρευση χοληστερόλης στα αρτηριακά τοιχώματα με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, ενώ οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή. Η χοληστερόλη έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αθηροσκλήρωσης, της κύριας αιτίας θανάτων στον κόσμο. Η αθροιστική έκθεση σε υψηλά επίπεδα LDL-C έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο εύκολα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τις κλινικές εκδηλώσεις της Αθηροσκήρωτικής Καρδιαγγειακής Νόσου (ΑΚΝ).

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα ευθύνονται για σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, κάθε χρόνο, και αντιπροσωπεύουν τεράστια επιβάρυνση για τα άτομα και την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, με βάση τα τοπικά ευρήματα, παραχωρήθηκε ενημέρωση σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση της νόσου, τόσο για το ΓεΣΥ όσο και για τον πληθυσμό. Παράλληλα έγινε αναφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο που συνδέεται με την Αθηροσκλήρωση, σε τοπικό επίπεδο, ενώ ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με ενέργειες και μέτρα που δύναται να εφαρμοστούν, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης και των συνεπειών της.

Αναφορικά με τη μελέτη, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Αθηροσκλήρωση επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως. Η (ΑΚΝ) ευθύνεται για πάνω από το 85% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως, ενώ είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε. Η ισχαιμική καρδιακή νόσος ευθύνεται για το 45% των θανάτων στις γυναίκες και για το 39% στους άνδρες.

Τα τοπικά ευρήματα τα οποία αφορούν τη νόσο ανέδειξαν ότι 136.446 άτομα ή το 15,6% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου έπασχε από υπερχοληστερολαιμία το 2021, η οποία φαίνεται να επηρεάζει ελαφρώς περισσότερο τους άνδρες, ενώ πάνω από το μισό (50,9%) του πληθυσμού της υπερχοληστερολαιμίας βρίσκονται στην ενεργό παραγωγική ηλικία (δηλαδή, 18-64 ετών).

Οι δημογραφικές τάσεις δείχνουν ότι τα άτομα που θα προσβληθούν από υπερχοληστερολαιμία, έως το 2030, θα αυξηθούν από 136.446 σε περίπου 155.202, δηλαδή αύξηση 13,8%.

Με βάση τη βιβλιογραφία, οι κύριες εκδηλώσεις της Αθηροσκλήρωσης είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αρτηριακή νόσος. Λαμβάνοντας υπόψην ότι το ποσοστό επιπολασμού της ΑΚΝ εκτιμάται ότι είναι στο 3,7% του συνολικού πληθυσμού, υπολογίζεται ότι ο τα άτομα που θα επηρεαστούν, έως το 2030, θα αυξηθούν από 33.152 σε περίπου 52.515.

Τα πρωτογενή δεδομένα υποδηλώνουν ότι 976 από τους 6.579 (14,8%) θανάτους στην Κύπρο (2020) αποδόθηκαν σε ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, που θεωρούνται ως οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις της αθηροσκλήρωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2021, ο πιθανός αριθμός ασθενών που θα μπορούσαν να προληφθούν από την ανάπτυξη AKN είναι 26.522, ενώ η πιθανή οικονομική επιβάρυνση που θα μπορούσε να αποφευχθεί ανέρχεται στα €74.674.257.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης και της συζήτησης, που ακολούθησε, αναδείχθηκαν και ορισμένες από τις δράσεις οι οποίες επιβάλλεται να υλοποιηθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος, οι οποίες μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την υιοθέτηση προληπτικών στρατηγικών μέτρων και βελτιωμένης διάγνωσης, που μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, την προώθηση του πρώιμου ελέγχου χοληστερόλης και των προειδοποιητικών ενδείξεων της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας (FH) για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία της πάθησης, τις καλύτερες παρεμβάσεις βάσει πληθυσμού και εκείνες που στοχεύουν ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων, την προώθηση της χρήσης καινοτόμων φαρμάκων, νωρίς κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, για την καλύτερη διαχείριση των συνθηκών και την παράταση της πιθανής εκδήλωσης άλλων συναφών ασθενειών, την ανάπτυξη και τακτική ενημέρωση εθνικών μητρώων με ασθενείς και την πιο διεξοδική ανάλυση των δεδομένων και του ιστορικού του ασθενούς με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











330