ΟΣΑΚ: Απαίτηση Δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου


Με ανακοίνωσή της η  Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ΟΣΑΚ αναφέρει:

«Η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της ΟΣΑΚ, η οποία αποτελείται από 10 οργανώσεις  που εκπροσωπούν ογκολογικούς ασθενείς ή/και ομάδες ασθενών με καρκίνο, απαιτεί την συμπερίληψη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024. Η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου είναι προφανής. Τα ποσοστά καρκίνου στην Κύπρο αυξάνονται  συνεχώς, ενώ σήμερα ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου με τις προβλέψεις να μην είναι καθόλου αισιόδοξες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα αποτελέσει τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου με όρο εντολής την οργάνωση και τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο. Είναι ο φορέας που θα εφαρμόσει την Εθνική στρατηγική του καρκίνου στην Κύπρο με συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιαγράμματα. Η Επικαιροποίηση και υλοποίηση της στρατηγικής  θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις όλων των φορέων για να καθοριστούν οι προτεραιότητες με στόχο την μείωση των περιστατικών αλλά και την ολιστική φροντίδα και παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Ινστιτούτου με ολοκληρωμένες δομές έχει ενταχθεί στην Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο από το 2019 και η υλοποίηση της στρατηγικής αποτελεί εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου. Ως μόνιμη επιτροπή καρκίνου απαιτούμε άμεσα την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού από το Υπουργείο Υγείας ώστε το ΕΙΚ να μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στο 2024. Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι Εθνική Υπόθεση και ως Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουμε από την χώρα μας να αναλάβει άμεσα την ευθύνη της».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











352