Ο ΠΑΣ χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή της παροχής συνταξιοδοτικού επιδόματος στα ΆμΘ


Με ανακοίνωσή του Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος αναφέρει:

«Ένα διαχρονικό πρόβλημα και πάγιο αίτημα του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου και των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της Θαλασσαιμίας, επιλύθηκε οριστικά, με την ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής, την προηγούμενη Πέμπτη, της νομοθεσίας για την παροχή συνταξιοδοτικού επιδόματος στην ηλικία των 50 ετών.

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος χαιρετίζει την ομόφωνη ψήφιση, από την Ολομέλεια της Βουλής, του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2020 (άρθρο 36Α) που προβλέπει "Ειδική Παροχή για πρόσωπα με Θαλασσαιμία" στην ηλικία των 50 ετών, νοουμένου ότι ικανοποιούνται οι σχετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις (15 έτη εισφορών).

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε ένα αριθμό Ατόμων με Θαλασσαιμία να λάβουν ένα μέρος από τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα, ανάλογα με τις συνεισφορές τους, σε μικρότερη ηλικία, κάτι που ήταν σημαντικά απομακρυσμένο στο παρελθόν καθώς το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όλα τα δεδομένα που αφορούσαν το πιο πάνω θέμα, παρουσιάστηκαν μέσα από τη μελέτη του ΠΑΣ στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μετά από σειρά συναντήσεων, και με την καθοδήγηση της ίδιας της Υπουργού, επιλέγηκε η συγκεκριμένη ως η πιο δόκιμη λύση. Στο πλαίσιο των συναντήσεων με την κ. Αιμιλιανίδου, τέθηκαν επίσης μια σειρά από προβληματισμούς που εκφράζονται από τη Θαλασσαιμική κοινότητα, όπως η δομή των ιατροσυμβουλίων, η στήριξη των ΑμΘ χωρίς συνεισφορές στο ΤΚΑ κ.α. και για τους οποίους η Υπουργός δεσμεύτηκε όπως προωθηθούν λύσεις το συντομότερο.

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος θα ήθελε να ευχαριστήσει την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου και τους λειτουργούς του Υπουργείου της, για την ευαισθησία αλλά και τον ορθολογισμό με την οποία αντιμετώπισαν τους προβληματισμούς των ΑμΘ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο που υιοθέτησε τις προτάσεις της κ. Αιμιλιανίδου αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας αλλά και της Ολομέλειας της Βουλής, που χωρίς καθυστέρηση μετέτρεψαν το νομοσχέδιο σε νόμο και έδωσαν λύση σε θέμα που απασχολούσε τη Θαλασσαιμική κοινότητα για δεκαετίες».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











739