Σε ισχύ από 4/9 οι 20.000 οφθαλμολογικές εξετάσεις μέσω ιδ.τομέα-Σε εφαρμογή από τις 2/8 τα 5000 MRI


Δικαίωμα στο Πρόγραμμα έχουν όσοι ασθενείς έχουν εγγραφεί σε λίστα αναμονής για οφθαλμολογική εξέταση μέχρι και την 31η Αυγούστου 2017 και η ημερομηνία εξέτασής τους είναι καθορισμένη μετά την 1η Νοεμβρίου 2017.

Το Πρόγραμμα Παροχής Κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 2 Αυγούστου 2017 παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη.

Πρόκειται για τη διενέργεια 20,000 οφθαλμολογικών εξετάσεων (στην τιμή των €40 ανά εξέταση, που θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον οφθαλμομέτρηση, μέτρηση της πίεσης των ματιών, βυθοσκόπηση με μυδρίαση) με συνολικό κόστος 800 χιλιάδες ευρώ και 5,000 εξετάσεων MRI (στην τιμή των €135 ανά εξέταση με επιπλέον χρέωση €20 για σκιαγραφικό και €70 για χρήση αναισθησίας, όπου απαιτείται) αξίας 675 χιλιάδων ευρώ.

Οι πιο πάνω εξετάσεις, που θα γίνονται με την αφορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάζουν μεγάλο χρόνο αναμονής και το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Η έναρξη του προγράμματος για τις οφθαλμολογικές εξετάσεις θα είναι στις 4 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ για τις εξετάσεις MRI έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Αυγούστου 2017, ακριβώς δηλαδή μετά την απόφαση. Και στις δύο περιπτώσεις, η εξυπηρέτηση των ασθενών που είναι γραμμένοι στις λίστες αναμονής, θα γίνεται σε παγκύπρια κλίμακα. Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, για την παροχή υπηρεσιών για τη διενέργεια εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας, προς κάλυψη των αναγκών 470 θαλασσαιμικών, αλλά και των 1150 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

  • Δικαιούχοι είναι ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε λίστα αναμονής για οφθαλμολογική εξέταση μέχρι και την 31 Αυγούστου 2017 και η ημερομηνία εξέτασής τους είναι καθορισμένη μετά την 1Η Νοεμβρίου 2017.
  • Στο πρόγραμμα δεν εμπίπτουν νέοι ασθενείς που θα αποταθούν στα κρατικά νοσοκομεία για οφθαλμολογική εξέταση μετά την 31η/8/2017
  • Σε σχέση με του συμβαλλόμενους ιδιώτες ιατρούς και την προϋπόθεση συμμετοχής, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι ιδιώτες οφθαλμίατροι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, αποδέχονται την τιμή επιδότησης των €40 ανά εξέταση, πληρούν τις προδιαγραφές κα έχουν προσχωρήσει στους όρους εκτέλεσης του Προγράμματος με γραπτή δήλωση τους προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.
  • Η λίστα με τους συμβεβλημένους ιδιώτες οφθαλμίατρους έχει συμπληρωθεί και έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας από την Οφθαλμολογική Εταιρεία Κύπρου. Αποτελείται από 55 ιατρούς από όλες τις επαρχίες.
  • Ο/η ασθενής έχει το δικαίωμα της επιλογής του ιατρού που θα διενεργήσει την εξέταση. Το Υπουργείο Υγείας θα επιχορηγεί για κάθε ασθενή απευθείας στον οφθαλμίατρο το ποσό των €40 ανά εξέταση.

Αποπεράτωση του Προγράμματος μέχρι το τέλος του 2017. Τελευταία ημερομηνία για έκδοση Εντύπου Παραπομπής από κρατικό νοσηλευτήριο θα είναι η 29η Δεκεμβρίου 2017 και τελευταία ημερομηνία διεκπεραίωσης εξετάσεων η 31η Δεκεμβρίου 2017. Το Υπουργείο Υγείας δεν θα καλύπτει οποιοδήποτε κόστος εξετάσεων που θα πραγματοποιούνται μετά την 31η Δεκεμβρίου 2017, ενώ όσοι ασθενείς δεν είναι στις λίστες αναμονής θα τους δίνεται ραντεβού σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού την 1η Μαρτίου

Η απόφαση του Υπουργικού στις 2 Αυγούστου 2017, αποτελεί συνέχεια προηγούμενης απόφασης την 1η Μαρτίου 2017, οπότε ενέκρινε το Πρόγραμμα Παροχής Κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια, με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής. Σύμφωνα με την απόφαση της 1ης Μαρτίου 2017, το Πρόγραμμα ενθαρρύνει τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, μέσω της υπερωριακής απασχόλησης κατά τις απογευματινές ώρες, να συμβάλουν στη μείωση της όποιας λίστας αναμονής υπάρχει στην κάθε κλινική.

Παράλληλα, αποτελεί οικονομική ενίσχυση των δημοσίων λειτουργών του Υπουργείου Υγείας, που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση παραμονής του προσωπικού στις τάξεις του Δημοσίου, στα πλαίσια της προσπάθειας της Κυβέρνησης για αναχαίτιση του κύματος φυγής, κυρίως ιατρών, από το Δημόσιο. Επίσης, επεκτείνεται, για το τρέχον έτος, και επικουρικά με τη λειτουργία των απογευματινών κλινικών το Πρόγραμμα παραπομπής ασθενών του Δημοσίου σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας είτε για μείωση είτε για απάλειψη των λιστών αναμονής.

Λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία αλλά και οδηγίες προς τους ασθενείς υπάρχουν αναρτημένες σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.cy.

Πάντως σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, από τις 13 Μαρτίου 2017-30 Ιουνίου 2017 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 8270 ασθενείς, 6500 στον ιδιωτικό τομέα και 1770 στο δημόσιο για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις με τη μέθοδο της υπερωριακής απασχόλησης. Την ίδια ώρα το 2016, εξυπηρετήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 11.239 ασθενείς και στο δημόσιο 271 για εξετάσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και επεμβάσεις.

Στο πιο κάτω έγγραφο, δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











415