Περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου τον χρόνο


* Εκ των οποίων τα περίπου 30 εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα

* Το 2016 διαγνώστηκαν 45 νέα περιστατικά καρκίνου του λάρυγγα και το 2017 μέχρι τον Απρίλιο διαγνώστηκαν 25 νέα περιστατικά

* Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας

Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου δηλαδή του λαιμού, προέρχονται κυρίως από τους βλεννογόνους. Παρουσιάζονται συνήθως στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, στα χείλη, τον λάρυγγα, στον φάρυγγα, στη ρινική κοιλότητα. Μάλιστα, με βάση τα διεθνή στατιστικά ο καρκίνος αυτής της περιοχής εμφανίζεται σε ποσοστό 44% στη στοματική κοιλότητα, σε ποσοστό 31% στον λάρυγγα και κατά 25% στον φάρυγγα».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια η Δρ Γιαννάκη, «από αυτό τον τύπο καρκίνου νοσούν περισσότερο οι άνδρες από ότι οι γυναίκες καθώς οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό.

Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας.

Ως βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή του είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και ειδικά το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ειδικοί θεωρούν πως οχτώ στα δέκα περιστατικά οφείλονται στις βλαβερές αυτές συνήθειες. Εκτός της ανθυγιεινής ζωής σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και γονιδιακό υπόστρωμα της νόσου.

Παράλληλα, άλλες αιτίες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου είναι η σιδηροπενική αναιμία, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κακή στοματική υγιεινή και κάποιες χημικές ουσίες.

Ενδεικτικό είναι πως οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα περιστατικά σε όσους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ενασχόλησής τους εκτίθενται στο νικέλιο, ενώ υψηλά στη λίστα των περιστατικών είναι και τα άτομα που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου ή την κατασκευή επίπλων και υποδημάτων.

Επίσης, και κάποιοι ιοί, όπως ο HPV, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου».

«Τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνουν μια πληγή που δεν επουλώνεται, έναν πονόλαιμο που δεν ιάται, δυσκολία στην κατάποση ή επιμένουσα βραχνάδα στη φωνή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όμως να προκληθούν από άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό ή τον οδοντίατρο για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Στην Κύπρο σήμερα καταγράφονται στο Αρχείο Καρκίνου, περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου τον χρόνο. Τα περισσότερα νέα περιστατικά εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα. Διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 30 νέα περιστατικά τον χρόνο», πρόσθεσε η Γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ενώ σημείωσε ακόμη ότι το 2016 διαγνώστηκαν 45 νέα περιστατικά καρκίνου του λάρυγγα και το 2017 μέχρι τον Απρίλιο διαγνώστηκαν 25 νέα περιστατικά», σημείωσε ακόμη η Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας.

«Το Υπουργείο Υγείας, εστιάζοντας στην πρόληψη, παρέχει διάφορα προγράμματα προώθησης της υγιεινής ζωής από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας, όσο και πρόγραμμα δωρεάν διακοπής του καπνίσματος. Τέτοια προγράμματα προσφέρονται σε νέους που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά και στον γενικό πληθυσμό, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε η κ Γιαννάκη.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο, Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «ως Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο θέλουμε να εμπεδώσουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δύο βασικές αρχές που να διέπουν την αντιμετώπιση του καρκίνου στον τόπο μας. Η μία είναι ότι ο κάθε ασθενής έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζεται μέσα από μία διεπιστημονική ομάδα, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η δεύτερη είναι ότι χρειάζεται εξειδίκευση για τον κάθε του καρκίνου ώστε να υπάρχει μία σωστή αντιμετώπιση του κάθε ασθενή».

Η κ Κυριακίδου συνέχισε: «Ένα μεγάλο θέμα που αφορά τους ασθενείς είναι το θέμα των αναλωσίμων. Το ξέρω το έχουμε συζητήσει και είναι κάτι που δικαιούστε και είμαστε σε διαδικασία με το Υπουργείο Υγείας, από όπου βρήκαμε πολύ θετική ανταπόκριση και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα ξεπεραστούν οι διαδικασίες και τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να έχετε εξασφαλισμένα αυτά τα αναλώσιμα που δικαιούστε δωρεάν».

Τέλος οι γιατροί Δρ Γιάννης Θρασυβούλου (Ωτορυνολαρυγγολόγος και Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου) και ο Δρ Δημήτρης Βόμβας (Ογκολόγος-Μονάδα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου), αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων για τη θεραπεία και αντιμετώπιση του καρκίνου του λάρυγγα. Αμφότεροι τόνισαν ότι το κάπνισμα και η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τον καρκίνο αυτό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











475