ΠΑΣΥΚΙ: Καθημερινό φαινόμενο η υπερπληρότητα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας


Με ανακοίνωσή της η Παγκύπρια συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών αναφέρει:

 «Η υπερπληρότητα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας έχει πλέον καταστεί καθημερινό φαινόμενο, που αναπόφευκτα μειώνει την προσβασιμότητα στο Νοσοκομείο ασθενών με επείγουσα κρίση ψυχικής υγείας. Καθημερινά διεξάγεται αγώνας δρόμου από τους εφημερεύοντες Ιατρούς για εξεύρεση κλινών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις τελευταίες μέρες οι μόνες διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήταν στην κλινική COVID όπου νοσηλεύονται COVID θετικοί μαζί με πρόσφατα αρνητικοποιημένους COVID ασθενείς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κλινική τους λόγω έλλειψης κλινών.

Το Νοσοκομείο δίνει προτεραιότητα στα περιστατικά που διακομίζονται με διάταγμα νοσηλείας και αυτό έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια να μην υπάρχουν συχνά κλίνες για προαιρετικές νοσηλείες. Στην πλειοψηφία των περιστατικών, ο απολυμένος ασθενής δεν έχει που να πάει, αφού οι συγγενείς ή ο ξενώνας διαμονής καθώς και οι κοινωνικές υπηρεσίες αδυνατούν να του παράσχουν άμεσα στέγη. Η δυνατότητα απολύσεων υπονομεύεται επιπλέον από την αδυναμία κοινωνικής αποκατάστασης αφού το Νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια δεν έχει Κοινωνικούς Λειτουργούς.

Η μειωμένη προσβασιμότητα, η συμφόρηση και ο μειωμένος ζωτικός χώρος λόγω αναπόφευκτης χρήσης επικουρικών κλινών εξορισμού αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών για ποιοτική φροντίδα, όπως και η αχρείαστη παράταση κράτησης σε ψυχιατρείο.

Επιτέλους η αναγκαιότητα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που αφορούν τις διαδικασίες είναι επιτακτική, ώστε οι ψυχικά ασθενείς και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας να ξεφύγουν από την κατάσταση ομηρίας στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











460