ΠΑΣΥΚΙ: Εντείνονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μας για το μέλλον των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων


-Οι προβλέψεις καθώς και οι προειδοποιήσεις μας για το μοντέλο διοίκησης των Δημοσίων  Νοσηλευτηρίων επιβεβαιώνονται»

-Από την αλυσίδα των ευθυνών δεν μπορεί να απουσιάζει φυσικά ούτε και η Πολιτεία – εκτελεστική και νομοθετική εξουσία

Με ιδιαίτερη ανησυχία καθώς και έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε πρόσφατες δηλώσεις, αλλά και διεργασίες που αφορούν τόσο το μέλλον των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, όσο και των ιδίων των εργαζομένων.

Αρχικά ενημερωθήκαμε μέσω δηλώσεων του Έντιμου Υπουργού Οικονομικών ότι το υπουργείο του οποίου προΐσταται πολιτικά, επεξεργάζεται πρόταση εθελούσιας αποχώρησης προς το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

Συνδικαλιστικά, καταγράφουμε το γεγονός της απουσίας της οποιασδήποτε ενημέρωσης ή/ και πρόσκλησης μας προς διαβούλευση, γεγονός που έντονα επικρίνουμε και ευελπιστούμε σε διόρθωση. Εκ της ιατρικής μας ιδιότητας αναγκαστικά θα πρέπει τουλάχιστον να υποβάλουμε το ερώτημα, κατά πόσο η συγκεκριμένη πρόταση έχει λάβει υπόψη της οποιοσδήποτε επιπτώσεις στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην περίπτωση εφαρμογής της;

Μερικές μέρες αργότερα,  ενημερωνόμαστε εκ νέου από τα ΜΜΕ, για τις έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ Ο.Κ.Υπ.Υ. και ΟΑΥ που αφορούσαν την επίτευξη συμφωνίας, ώστε τα Δημόσια Νοσηλευτήρια να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός του ΓΕΣΥ, αφού οι προτάσεις εκ μέρους του ΟΑΥ με μαθηματική ακρίβεια θα επέφεραν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις με ότι επακόλουθο. 

Το περιεχόμενο της ανακοινωθείσας συμφωνίας για μεταβατική περίοδο 4 μηνών όχι μόνο δε μας ικανοποιεί, αλλά εντείνει περισσότερο τις ανησυχίες και προβληματισμούς μας για το μέλλον των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. 

Δυστυχώς οι προβλέψεις καθώς και οι προειδοποιήσεις μας για το μοντέλο διοίκησης των Δημοσίων  Νοσηλευτηρίων επιβεβαιώνονται, αφού ο Ο.Κ.Υπ.Υ. εμφανίστηκε να είναι κατώτερος των περιστάσεων ώστε να υπερασπιστεί τα Δημόσια Νοσηλευτήρια και να διεκδικήσει ως πρέπει το μερίδιο του ως ο μεγαλύτερος πάροχος. Απλή ερώτηση προς Ο.Κ.Υπ.Υ. – στην βάση ποιων οικονομικών δεδομένων θα ετοιμαστεί ο προϋπολογισμός του 2024;”

Την ίδια στιγμή αναγκαζόμαστε εκ νέου να υποδείξουμε την αρνητική στάση αλλά και ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΑΥ, ο οποίος δρα κατά το δοκούν, πότε ως ασφαλιστικός οργανισμός, πότε ως διαμορφωτής πολιτικών Υγείας, εκμεταλλευόμενος την εμφανή απουσία ενός ολοκληρωμένου πλάνου και οδικού χάρτη που θα αφορούσε την ολοκληρωμένη και στοχευμένη εφαρμογή (capacity plan) του ΓΕΣΥ. Διαφαίνεται ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν και πιθανώς παραμένουν αναγκαία και χρήσιμα μόνο για την κάλυψη των κενών του συστήματος. 

Από την αλυσίδα των ευθυνών δεν μπορεί να απουσιάζει φυσικά ούτε και η Πολιτεία – εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, η οποία, παρόλες τις προειδοποιήσεις και επισημάνσεις εκ μέρους μας, με τις αποφάσεις της, αλλά και την απουσία πραγματικού ελέγχου, έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει επιτέλους με ειλικρίνεια και σαφήνεια να απαντήσουν με πράξεις και όχι με δηλώσεις, κατά πόσο πραγματικά επιθυμούν την ύπαρξη και ανάπτυξη των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και αν πραγματικά αναγνωρίζουν τον ρόλο και έργο που επιτελούν. Εκτός βέβαια αν επιθυμούν η χώρα μας να πρωτοπορήσει, δηλαδή να μείνει χωρίς Δημόσια Νοσηλευτήρια.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











472