Ο καρκίνος παγκρέατος: Σημεία και συμπτώματα


ΤΟΥ ΚΑΘ. ΛΟΪΖΟΥ Γ. ΛΟΪΖΟΥ

O καρκίνος παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος.

Ωστόσο ο αριθμός των νέων περιστατικών παρουσιάζει αύξηση και προβλέπεται ότι μπορεί να διπλασιαστεί κατά τα επόμενα 40 χρόνια.

Ο καρκίνος παγκρέατος θεωρείται ως «σιωπηλή νόσος», διότι αρχικά δεν προκαλεί συμπτώματα. Με την αύξηση του όγκου τα σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται:

1. Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς και της πλάτης: Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή περιοδικός. Χειροτερεύει μετά από το φαγητό ή όταν ο ασθενής ξαπλώνει. Ο πόνος είναι το συχνότερο σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος.

2. Ίκτερος, με κίτρινη χροιά του δέρματος και των ματιών, με τα ούρα χρώματος σκούρου καφέ και με τα κόπρανα άχρωμα: Εάν ο όγκος επεκταθεί σε σημείο, που να αποφράσσει τα χοληφόρα αγγεία, διακόπτεται η ελεύθερη ροή της χολής προς το έντερο. Συσσωρεύεται η χολερυθρίνη στο σώμα, με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν το δέρμα και το άσπρο των ματιών. Σε προχωρημένα στάδια ο ίκτερος συνοδεύεται και από έντονη φαγούρα.

3. Αδυναμία: Τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν τα θρεπτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να στερείται βασικών στοιχείων και ενέργειας, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία και απώλεια βάρους.

4. Ανορεξία, απώλεια βάρους και καχεξία: Η απώλεια βάρους προέρχεται όχι μόνο από την ανορεξία, αλλά και από το γεγονός ότι το πάγκρεας δεν παράγει κανονικά τα ένζυμα, που συμβάλλουν στην πέψη. Έτσι ο ασθενής δεν μπορεί να απορροφήσει διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται, παρουσιάζει υποσιτισμό, χάνει βάρος και παρουσιάζει καχεξία.

5. Αναγούλες και εμετοί: Ο όγκος μπορεί να συμπιέζει τον πεπτικό σωλήνα στο επίπεδο του δωδεκαδακτύλου και του λεπτού εντέρου. Μπορούν έτσι να προκαλούνται αναγούλες, εμετοί, πρήξιμο και πόνοι στην κοιλιά.

6. Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη μπορεί κάποτε να είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου. Βέβαια οι περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης οφείλονται σε άλλους λόγους.

Τα πιο πάνω σημεία και συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλους λόγους. Εάν κάποιος παρουσιάζει κάποιο από αυτά, δεν σημαίνει ότι πάσχει από καρκίνο παγκρέατος. Η παρουσία τέτοιων σημείων ή συμπτωμάτων επιβάλλει εξέταση από γιατρό.

Ο καρκίνος του παγκρέατος, που στο 90% των περιπτώσεων είναι αδενοναρκίνωμα,  μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του παγκρέατος.

Η σοβαρότητα εξαρτάται από τη θέση και την έκτασή του εντός του οργάνου, όπως επίσης από την εξάπλωσή του με μεταστάσεις, αλλού στο σώμα του ασθενούς.

*Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία

                                                                 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1508