Η Ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο


Η Ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ίδρυση Γραφείου Χώρας του ΠΟΥ στην Κύπρο, η οποία υπεγράφη από τα δύο μέρη στη Λευκωσία στις 27 Ιανουαρίου 2023.

Υπέρ ψήφισαν 44 βουλευτές, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

Με τη συμφωνία ρυθμίζονται μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν σε προγράμματα συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη προϊόντων, την ίδρυση Γραφείου του ΠΟΥ στην Κυπριακή Δημοκρατία και την άσκηση των δραστηριοτήτων του σε αυτή.

Η συμφωνία που κυρώθηκε, η οποία αναφέρεται ως Συμφωνία Παραχώρησης Δωρεάς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπεγράφη από τα δύο μέρη στη Λευκωσία στις 27 Ιανουαρίου 2023, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2023.

Κυρώθηκε ακόμα πρόσθετη συμφωνία που τροποποιεί την αρχική Συμφωνία Παραχώρησης Δωρεάς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΠΟΥ, η οποία υπεγράφη από τα δύο μέρη στις 3 Αυγούστου 2023 και την 31η Ιουλίου 2023.

Ειδικότερα, με την αρχική και την πρόσθετη τροποποιητική συμφωνία ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεισφορά που θα παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στον ΠΟΥ για τη δημιουργία και λειτουργία του Γραφείου του στην Κύπρο και στις δραστηριότητες που θα χρηματοδοτούνται από τη συνεισφορά αυτή.

Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέδειξε την καθυστέρηση που υπήρξε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 26 Ιανουαρίου και είπε ότι για να έρθει η συμφωνία στην Επιτροπή Εξωτερικών πέρασαν οκτώ μήνες. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γραφείο του ΠΟΥ θα λειτουργήσει στη Λάρνακα, κάτι που αποτελεί όφελος για την πόλη και την Κύπρο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επεσήμανε ότι για πάρα πολλά χρόνια στο ΑΤΙ υπήρχε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης του ΠΟΥ στο οποίο υπήρχαν εργαστήρια εκπαίδευσης για επιδιόρθωση ιατρικών μηχανημάτων και έρχονταν σε αυτά τεχνική από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Δυστυχώς ανέφερε, «όπως διέλυσε τότε το ΑΤΙ η Βουλή διαλύθηκε κι αυτό».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











459