Η πρόληψη το πιο σημαντικό όπλο κατά του Καρκίνου του Προστάτη


«Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Προστάτη»

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο μεταξύ των ανδρών στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 25% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου στους άνδρες. Μόνο το 2020, υπολογίστηκαν 450.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη στην Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε με συνεργασία του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και του Europa Uomo Κύπρου, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Προστάτη», στην παρουσία της Υπουργού Υγείας, Δρος Πόπης Κανάρη,  η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της την εκδήλωση.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία,ο Διευθυντής της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας & Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Δημήτριος Βόμβας, επεσήμανε, ότι αν και ο  καρκίνος του προστάτη παραμένει μια σημαντική αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών στην Ευρώπη, το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό, πιθανολογείται λόγω των βελτιώσεων στην έγκαιρη διάγνωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την ανάλυση αίματος PSA σε συνδυασμό με ουρολογική αξιολόγηση και θεραπεία. Η αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, ενώ πολλοί άνδρες δεν εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Ο Πρόεδρος της Europa UOMO Ανδρέας Μωϋσέως, τόνισε τη σημασία της πρόληψης μέσω της αιματολογικής εξέτασης του PSA, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεσματικής διαχείρισης του καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, ο κος Μωυσέως επανέλαβε ότι  τα πάγια αιτήματα των ασθενών είναι, μεταξύ άλλων, «δικαιοσύνη στα εξατομικευμένα φάρμακα, ελεγχόμενη χρήση των μεγάλων συστατικών στην παροχή θεραπείας, μετρήσιμα αποτελέσματα, «κέντρα αριστείας για τους τέσσερεις μεγάλους καρκίνους», τα οποία όπως ανέφερε, είναι εξίσου σημαντικά όσο και τα κέντρα αριστείας για τις σπάνιες παθήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Πάνος Εργατούδης, αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, ανάφερε ότι το Ογκολογικό Κέντρο είναι μέσα στις εξελίξεις και θα συνεχίσει να στηρίζει τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Ανάφερε επίσης, ότι φέτος που το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ολοκληρώνει 25 χρόνια αδιάληπτης προσφοράς στην κοινωνία, διαβεβαιώνει ότι η εξέλιξη του Κέντρου θα συνεχίσει, αντλώντας δύναμη και αγάπη από τους ασθενείς του.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











471