Παράνομα ψευδεπίγραφα φαρμακευτικά προϊόντα στο στόχαστρο της της ΙΝΤΕΡΠΟΛ


Εξάρθρωση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων που απειλούν την υγεία και ασφάλεια

Για 13η συνεχόμενη χρονιά η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε στην επιχείρηση PANGEAXVI η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 03 και 10 Οκτωβρίου 2023. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συμμετοχή 89 Χωρών Μελών της INTERPOL, με σκοπό τον εντοπισμό και κατάσχεση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διακινούνται μέσω διαδικτύου.

Η επιχείρηση συνδιοργανώνεται από την INTERPOL, την EUROPOL, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (WCO), το Μόνιμο Φόρουμ για το Παγκόσμιο Έγκλημα σχετικά με Φαρμακευτικά Προϊόντα (PFIPC), την Ομάδα Εργασίας των Φαρμακορυθμιστικών Αρχών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. (HMA WGEO), το FDA Αμερικής, εργαστήρια ελέγχου ποιότητας φαρμάκων από όλο τον κόσμο και άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά, σε παγκόσμια κλίμακα παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα υπολογιζόμενης συνολικής αξίας πέραν των 6.5 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν και διαγράφηκαν 1,300 παράνομες ιστοσελίδες και βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση 325 υποθέσεων, ενώ 72 άτομα συνελήφθησαν για σχετικά αδικήματα. Μεγάλο μέρος των κατασχεθέντων, σε ποσοστό 19%, αφορούσε ψυχοθεραπευτικά σκευάσματα.

Η επιχείρηση PANGEA XVI στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Τελωνείων, του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών, της Αρμόδιας Αρχής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, του Κρατικού Χημείου, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία είχε και την ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης.

Σε κοινές συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με επιτόπιους ελέγχους βάσει ενταλμάτων έρευνας σε υποστατικά, έγιναν κατασχέσεις πέραν των 5.000 προϊόντων τα οποία εμπίπτουν σε διάφορες απαγορεύσεις και περιορισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της Νομοθεσίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της INTERPOL, κ. Jürgen Stock, τα ψευδεπίγραφα φαρμακευτικά σκευάσματα και η κατάχρηση ρυθμιζόμενων φαρμάκων αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ανά το παγκόσμιο. Με την επιχείρηση PANGEA XVI κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η απομάκρυνση από την αγορά μεγάλου αριθμού βλαβερών σκευασμάτων και έγινε κατορθωτή η εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων διακίνησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Η ανακοίνωση της Interpol: https://www.interpol.int/fr/Actualites-et-evenements/Actualites/2023/Global-illicit-medicines-targeted-by-INTERPOL-operation




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











509