Απαντήσεις από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για Φυλακές αναμένει η Επιτροπή Υγείας


Για το πλαίσιο καταπολέμησης των ναρκωτικών εντός των Φυλακών

Το δεύτερο αναθεωρημένο κείμενο του προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου του 2024, συζήτησε εκ νέου, σε σημερινή της συνεδρία, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Έμφαση δόθηκε κατά τη συζήτηση στο θέμα του πλαισίου καταπολέμησης των ναρκωτικών εντός των Φυλακών.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, τονίστηκε η ανάγκη να υποβληθεί γραπτώς η θέση της Αρχής σε ό,τι αφορά τις Κεντρικές Φυλακές και συγκεκριμένα για το αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι υπήρξε άρνηση για οργανωμένο θεραπευτικό πλαίσιο για καταπολέμηση των ναρκωτικών εντός των φυλακών.

Σημειώθηκε πως αναλόγως της απάντησης θα κληθεί και το Τμήμα Φυλακών για να δώσει τη δική του τοποθέτηση.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι έχουν δει τον προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και έχουν δοθεί απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν από τους Βουλευτές και γραπτώς.

«Υπήρχε μία συζήτηση για το κατά πόσον εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ή όχι στις Κεντρικές Φυλακές. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί επανειλημμένα, ουκ ολίγες φορές, και τα φώτα της δημοσιότητας. Σαφέστατα και θα πρέπει και το έργο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, όπως επίσης και το έργο όλων των διωκτικών αρχών να επικεντρωθεί στις Κεντρικές Φυλακές. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε καταγγελίες ότι τα ναρκωτικά ξεκινάνε ή ακόμα και το οργανωμένο έγκλημα από τις Κεντρικές Φυλακές», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «εμείς θα αναμένουμε να δούμε από τις επισκέψεις και του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και όλων των φορέων στις Κεντρικές Φυλακές και όλα όσα έχουν εξαγγελθεί τι θα υλοποιηθεί και πως θα προχωρήσουμε».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Δίπλαρος, «θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε προσπάθειες που θα έχουν να κάνουν και με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος από τις Κεντρικές Φυλακές σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σαφέστατα και για τα ναρκωτικά».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αναμένουν να τους δοθούν απαντήσεις όσον αφορά τις Κεντρικές Φυλακές για να προχωρήσουν με τον προϋπολογισμό, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι δεν θεωρεί πως πρέπει να αναμένουν την απάντηση της Αρχής.

«Θα αναμένουμε φυσικά από την Αρχή να μας πει τα προγράμματα τα οποία κάνει, θα ενισχύσει. Σε περασμένες δηλώσεις μας είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός αυτός πλέον δεν είναι ελλειμματικός, είναι πλεονασματικός. Άρα, περισσότερα προγράμματα εντάσσονται σε αυτό το φαινόμενο που λέγεται αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και θέλουμε ναι να δούμε έργα σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και μια από αυτή την κατεύθυνση είναι και οι Κεντρικές Φυλακές», συμπλήρωσε.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του είπε ότι τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις και από το ΑΚΕΛ ζητήθηκε να απαντηθεί το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλαίσιο εντός των φυλακών.

"Δεν υπήρξε προφανώς απάντηση και ζητήσαμε την αμέσως επόμενη συνεδρία να μας απαντηθεί εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπήρξε άρνηση. Άρνηση, δηλαδή, από εντός των φυλακών, από κάποιο αόρατο χέρι, το οποίο δεν ήθελε το οργανωμένο θεραπευτικό πλαίσιο για καταπολέμηση των ναρκωτικών εντός των φυλακών", ανέφερε.

"Τίθεται προφανώς το ερώτημα: εάν κάποιοι βολεύονται με αυτή την κατάσταση εντός των φυλακών. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, θα πρέπει να αναφερθούν και συγκεκριμένα ονόματα όταν θα δοθούν βεβαίως οι απαντήσεις και στην επόμενη συνεδρία ζητήσαμε να έρθουν με απαντήσεις , με αποδείξεις και με ονόματα», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











261