Στη δρα Μαρίνα Σταύρου του ΙΝΓΚ το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυρ. Γεωργίου» 2023


Η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΒΕΚ), έχει καθιερώσει το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου». Το Βραβείο απονέμεται ετήσια σε Κύπριους φοιτητές Βιολογίας που σπουδάζουν στα Τμήματα Βιολογίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου» απονέμεται κάθε χρόνο στον Κύπριο Διδακτορικό Φοιτητή Βιολογίας με την καλύτερη Διδακτορική Διατριβή.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΒΕΚ αποφάσισε ομόφωνα ότι για τη χρονιά 2023 το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου» απονέμεται στη Βιολόγο δρα Μαρίνα Σταύρου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για τη Διδακτορική της Διατριβή με τίτλο «A translatable RNAi-driven gene therapy silences PMP22/Pmp22 genes and improves neuropathy in CMT1A mice - Μια κλινικά εφαρμόσιμη μέθοδος γονιδιακής θεραπείας που μειώνει την έκφραση των PMP22/Pmp22 γονιδίων και βελτιώσει τα συμπτώματά της CMT1A νευροπάθειας στα ποντίκια».

Τα κριτήρια αξιολόγησης της διπλωματικής εργασίας ήταν η επιστημονική αρτιότητα της διδακτορικής διατριβής, η ποιότητα και επιστημονικότητα συγγραφής, οργάνωσης και παρουσίασης της διδακτορικής διατριβής, ο αριθμός και η ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων/παρουσιάσεων σε επιστημονικά συνέδρια που τυχόν έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της διδακτορικής διατριβής καθώς και η πρωτοτυπία και καινοτομία της διδακτορικής διατριβής.

Επιβλέπων καθηγητής της εργασίας ήταν ο Καθηγητής δρ. Κλεόπας Α. Κλεόπα, Διευθυντής του Τμήματος Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Το περιεχόμενο της διατριβής έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation» αλλά και στο εξώφυλλό αυτού (Συντελεστής απήχησης:19.48). Τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του έργου κατοχυρώθηκαν με διεθνή πατέντα (WO2022119826A1). Το έργο έχει βραβευθεί από την διεθνή εταιρία Peripheral Nerve Society, τον διεθνή Οργανισμό IBRO και το CING. Με το έργο αυτό η Δρ. Σταύρου συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια. Το προϊόν που προέκυψε από την διατριβή έχει λάβει “Orphan Drug” και “Rare pediatric disease” designations από το FDA και πλέον βρίσκεται στην διαδικασία του σχεδιασμού της κλινικής του δοκιμής. Τα πιο πάνω επισφραγίζουν την επιστημονική αρτιότητα της διατριβής. Η διατριβή αποτελείτε από: «Introduction, Materials and Methods, Results, Discussion, Conclusions, Appendices» και περιέχει εισαγωγή στο πεδίο της CMT νευροπάθειας και των miRNA, περιγραφή των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των αποτελεσμάτων, όλα τα ερευνητικά αποτελέσματα, συζήτηση των αποτελεσμάτων και μελλοντική αξιοποίηση αυτών. Η ποιότητα τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι το περιεχόμενο της διατριβής έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (Βλέπε πιο κάτω). Η διατριβή βρίσκεται σε έντυπη μορφή στην βιβλιοθήκη του CING, έχει παρουσιαστεί σε μορφή διάλεξης ως μέρος της αξιολόγησης και έχει επίσης παρουσιαστεί πολλάκις σε διεθνή συνέδρια. Η πρωτοτυπία και καινοτομία της διατριβής επικυρώνετε με στην πατέντα WO2022119826A1 και αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας για την νευροπάθεια CMT1A μέσω του AAV9-miR871.

Δημοσιεύσεις που έχουν προκύψει από τη Διατριβή:

Publications(6) (PMID: PubMed identifier, JIF: Journal Impact Factor)

2023: PMID: 36965137 (JIF:5.188), 36571339 (JIF:6.1),

2022: PMID: 35579942 (JIF:19.477), 35148379 (JIF:15.255)

2021: PMID: 34205075 (JIF:6.208), 33249104 (JIF:3.197)

Patent(1): WO2022119826A1

FDA Designations(2): Rare pediatric and orphan drug designations for AAV9-miR871 to treat CMT1A

Attended Conferences(10):

2023: Invited speaker at: CMT Star meeting (Copenhagen), PNS Annual meeting (Copenhagen), American Society of Gene and Cell Therapy (Los Angeles)

2022: Presentation at PNS annual meeting (Miami)

2021: Presentation at PNS annual meeting (virtual)

2020&2019: Posters at PNS annual meeting (Genoa & Baltimore)

2018: Posters at: PNS annual meeting, IMBM Congress, CSHG (Cyprus)

Το Βραβείο ΒΕΚ Διδακτορικών Φοιτητών Βιολογίας «Κυριάκος Γεωργίου» συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 500 ευρώ και σχετικό τιμητικό πιστοποιητικό. Η απονομή θα γίνει σε Ειδική Τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 7μμ, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής, Αμφιθέατρο ΣΕΚΚΙ Β115, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ακολουθεί περίληψη της διπλωματικής εργασίας στα ελληνικά:

Η νόσος Charcot-Marie-Tooth τύπου 1A (CMT1A), προκαλείται από τον διπλασιασμό του γονιδίου PMP22. Η υπερέκφραση της PMP22 πρωτεΐνης στα κύτταρα Schwann αποσταθεροποιεί το περίβλημα της μυελίνης, οδηγώντας σε απομυελίνωση και τελικά σε απώλεια των νευραξόνων και αναπηρία. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο CMT1A. Η πιο άμεση μέθοδος για τη θεραπεία της CMT1A είναι η μείωση της PMP22 σε φυσιολογικά επίπεδα. Για να το πετύχουμε αυτό, αναπτύξαμε μια γονιδιακή θεραπεία που μειώνει τα επίπεδα της PMP22 χρησιμοποιώντας το miR871 το οποίο στοχεύει τα PMP22/Pmp22 mRNA. Το miR871 συσκευάστηκε σε φορέα AAV9 και χορηγήθηκε με οσφυϊκή ενδορραχιαία έκχυση σε ποντίκια C61-het (μοντέλο της CMT1A). Το AAV9-miR871 μείωσε τα επίπεδα του Pmp22/PMP22 mRNA και πρωτεΐνης, βελτίωσε την λειτουργικότητα και τις ταχύτητες αγωγιμότητας των νεύρων, βελτίωσε τη παθολογία της μυελίνης στα κινητικά νεύρα και μείωσε τα επίπεδα των CMT1A αιματολογικών βιοδείκτών. Συνολικά, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η μείωσή του PMP22 μέσω του AAV9-miR871 είναι μια κλινικά δόκιμη γονιδιακή θεραπεία που βελτιώνει την νευροπάθεια στο ποντικίσιο μοντέλο της CMT1A.

Τη βραβευμένη διδακτορική διατριβή μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου https://www.cbs.cy  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











274