Αυξημένο το προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους με μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ


ΛΙΣΑΒΟΝΑ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ, οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν γρήγορα τα βάρη, τείνουν να ζουν περισσότερο. Αυτό δείχνει για πρώτη φορά μια νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η άσκηση που βασίζεται σε βαράκια μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής, χωρίς όμως όλες οι μέθοδοι ενδυνάμωσης να επιφέρουν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλαούδιο Τζιλ Αραούζο, διευθυντή έρευνας και εκπαίδευσης της Κλινικής CLINIMEX στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, έκαναν σχετική παρουσίαση στο συνέδριο EuroPrevent («Ευρω-πρόληψη 2019») της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Λισαβόνα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 3.878 μη αθλητές ηλικίας 41-85 ετών, των οποίων εξετάστηκε η μέγιστη μυϊκή ισχύς μέσω ειδικού τεστ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με μυϊκή ισχύ ανώτερη του μέσου όρου για το φύλο τους είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες με μυϊκή ισχύ κάτω του μέσου όρου.

Ο Αραούζο υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ μυϊκής ισχύος (power) και μυϊκής δύναμης (strength). Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι περισσότερες κινήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητα μας, απαιτούν μυϊκή ισχύ, η πλειονότητα των προγραμμάτων ενδυνάμωσης επικεντρώνονται στην αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Η ισχύς περιλαμβάνει, εκτός του στοιχείου της δύναμης, και αυτό της ταχύτητας και του συντονισμού των κινήσεων. Περισσότερη μυϊκή ισχύς παράγεται όταν η ίδια εργασία ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα ή όταν εκτελείται περισσότερη εργασία κατά την ίδια περίοδο. Για παράδειγμα, όταν ανεβαίνει κανείς γρήγορα τις σκάλες, χρειάζεται μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ, αλλά για να ανυψώσει ένα βαρύ αντικείμενο του αρκεί η μυϊκή δύναμη.

Η μέχρι τώρα επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει στη μυϊκή δύναμη - παραλείποντας το στοιχείο της ταχύτητας- και, μάλιστα, με εφαρμογή σε ασκήσεις αποκλειστικά χεριών. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η εξάσκηση για μυϊκή ισχύ πρέπει να βρει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ταχύτητας και βάρους που υψώνεται ή μετακινείται.

Συνεπώς στο γυμναστήριο δεν έχει σημασία μόνο πόσα βάρη σηκώνει κανείς, αλλά και πόσο γρήγορα. «Για το καλύτερο αποτέλεσμα στην εξάσκηση της μυϊκής ισχύος, πρέπει κανείς να πάει πέρα από την τυπική μυϊκή δύναμη και να προσθέσει ταχύτητα στην ανύψωση των βαρών», ανέφερε ο Αραούζο. «Εφόσον η ισχύς συνάδει με την μακροζωία», τόνισε ο Βραζιλιάνος ερευνητής, «είναι ανάγκη τα προγράμματα ενδυνάμωσης να εμπλουτιστούν με το στοιχείο της ταχύτητας».

Η μυϊκή ισχύς μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 40 ετών. Οι ερευνητές, που εξετάζουν τώρα τη συσχέτιση της μυϊκής ισχύος και των αιτιών θανάτου λόγω σοβαρών παθήσεων (καρδιαγγειακών, καρκίνου κλπ), προτείνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει αφενός να αξιολογούν το επίπεδο μυϊκής ισχύος των ασθενών τους και αφετέρου θα πρέπει να τους παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση της μυϊκής ισχύος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











927