ΔΟΘ: Η Κύπρος κρατά τα σκήπτρα της εθελοντικής αιμοδοσίας


ΚΥΠΕ- Η Κύπρος κρατά τα σκήπτρα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο και είναι, εδώ και χρόνια, αυτάρκης στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε αίμα, αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η ΔΟΘ εξαίρει και ευχαριστεί εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ασθενών με θαλασσαιμία τον κάθε εθελοντή αιμοδότη ξεχωριστά και κάθε αφανή ήρωα που χαρίζει, απλόχερα και με ανιδιοτέλεια, νέα πνοή ζωής στον πλησίον του και στο κοινωνικό σύνολο.

Ευχήθηκε η αυριανή ημέρα να αποτελέσει αφορμή να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η οικογένεια των εθελοντών αιμοδοτών σε όλο τον κόσμο.
Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται σε όλο τον κόσμο ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, καθώς προσφέρει χωρίς ανταμοιβή δύο ανεκτίμητα δώρα: λίγο χρόνο και μια μικρή ποσότητα από το αίμα του.
 
Παράλληλα, η ημέρα αυτή αποτελεί μια άριστη ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την εξάλειψη της προκατάληψης και του φόβου γύρω από την τακτική, μη-αμειβόμενη αιμοδοσία, προκειμένου να διασφαλίζονται η ποιότητα, η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του για όσους τα χρειάζονται.
Στην ανάδειξη της κρίσιμης σημασίας πτυχής γύρω από την ασφάλειας του αίματος επικεντρώνεται και το φετινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη 2019, με σύνθημα το ‘’Ασφαλές αίμα για όλους’’.
Σύμφωνα με τη ΔΟΘ, η μετάγγιση αίματος σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Παρατείνει και βελτιώνει τη ζωή ασθενών που πάσχουν από απειλητικές ασθένειες, υποστηρίζει τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών και άλλων ιατρικών επεμβάσεων, καθώς και έκτακτων περιστάσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές. Με μία μόλις αιμοδοσία ο εθελοντής αιμοδότης βοηθάει να σωθεί η ζωή μέχρι και τριών συνανθρώπων του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1653