Κ Ιωάννου: Το Υπ. Υγείας έχει λάβει καταγγελίες, για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, από γιατρούς


Τσινωντίδης: Αύριο θα γίνει αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος που θα διορθώσει πολλά θέματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής

ΚΥΠΕ - Σε αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προχωρά αύριο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προκειμένου να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του, ενώ μια δεύτερη αναβάθμιση έπεται σε δύο εβδομάδες, όπως λέχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ενώπιον των βουλευτών ότι έχουν υπάρξει καταγγελίες εναντίον γιατρών για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές.
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Κώστα Κωνσταντίνου, ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο έχει λάβει καταγγελίες, τις οποίες έχει προωθήσει στον ΟΑΥ, για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, διαφόρων ειδών, από γιατρούς, για παράδειγμα καταγγελίες ότι δεν εξυπηρετούν σωστά τον ασθενή ή ότι έχουν καθορίσει περιορισμένα ωράρια. «Σαν Υπουργείο και ΟΑΥ εξετάζουμε αν συμπεριφέρονται στους ασθενείς σαν ίσους, αν έχει κάποιος 2,500 ασθενείς και δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει αυτό θα το διορθώσει η αγορά από μόνη της», είπε, εξηγώντας ότι αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος από τον γιατρό του μπορεί να τον αλλάξει μετά από έξι μήνες.
«Όσον αφορά συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τους κανονισμούς του ΟΑΥ ήδη ο οργανισμός έχει επικοινωνήσει με γιατρούς», ανέφερε ο Υπουργός. Πρόσθεσε ότι και ο Επίτροπος Εποπτείας ήδη λαμβάνει παράπονα και θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό για να εξετάζει παράπονα και αυτεπάγγελτα.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου είπε ότι διατυπώθηκαν παράπονα και καταγγελίες. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο θεσμός του προσωπικού ιατρού δέχτηκε συσσωρευμένη πίεση τις πρώτες ημέρες λόγω αύξησης της ζήτησης υπηρεσιών από τους δικαιούχους και συνέστησε να δοθεί χρόνος ώστε ο θεσμός να δείξει τη θετική του συμβολή στην υγεία.
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άθως Τσινωντίδης σε δηλώσεις του και ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες για παραπομπές από προσωπικούς ιατρούς σε συγκεκριμένους ειδικούς γιατρούς, εξήγησε ότι «αυτό είναι πάρα πολύ γρήγορα για να μπορούμε να το παρακολουθήσουμε μέσα από το σύστημα. Αν ο Υπουργός έκανε αυτή τη δήλωση σίγουρα έχει κάποια στοιχεία», ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα πως «όταν κι εφόσον γίνουν αρκετές παραπομπές θα εντοπίσουμε αν υπάρχει κατευθυνόμενη παραπομπή σε συγκεκριμένες ειδικότητες». 
Επιβεβαίωσε δε ότι όντως έχουν υπάρξει παράπονα από δικαιούχους ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ραντεβού στον προσωπικό τους γιατρό, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενο διότι πολλοί δικαιούχοι ανέμεναν την έναρξη του ΓεΣΥ για να επισκεφθούν τον προσωπικό τους ιατρό και ως εκ τούτου παρατηρείται συνωστισμός. «Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχει προσωπικός ιατρός που θα αρνηθεί σε δικαιούχο να τον εξυπηρετήσει εάν κι εφόσον το περιστατικό είναι επείγον και πρέπει να τύχει άμεσης ιατρικής φροντίδας», ανέφερε. «Αναμένουμε επίσης ότι αυτός ο συνωστισμός στα ιατρεία των προσωπικών ιατρών που έχουν 2500 δικαιούχους θα υποχωρήσει μετά από την αυξημένη επισκεψιμότητα σε αυτούς. Εάν οι δικαιούχοι δεν εξυπηρετούνται υπάρχει επιλογή να αλλάξουν προσωπικό ιατρό με την παρέλευση 6 μηνών είτε να ζητήσουν διαγραφή για να βρουν άλλο γιατρό», είπε.
Αύριο η πρώτη αναβάθμιση του λογισμικού
Σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, αύριο θα γίνει αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος που θα διορθώσει πολλά θέματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής. Το πρώτο αφορά, όπως εξήγησε, τον αριθμό των συσκευασιών φαρμάκων που συνταγογραφούνται. Για παράδειγμα, εξήγησε, εάν μια θεραπεία είχε διάρκεια 30 ημέρων και η συσκευασία περιείχε 28 χάπια, το σύστημα αυτόματα υπολόγιζε δύο συσκευασίες. Από αύριο, είπε, το σύστημα θα υπολογίζει ως μέγιστη διάρκεια θεραπείας τις 28 ημέρες και ο ασθενής θα πρέπει να προσέρχεται εκ νέου στο φαρμακείο για να προμηθευτεί τη δεύτερη συσκευασία.
Άλλες διορθώσεις που θα επέλθουν από αύριο στο λογισμικό, είπε, θα αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος της αποσύνδεσης του συστήματος πληροφορικής, τις παραγγελίες εργαστηριακών εξετάσεων (συγκεκριμένα θα προστεθούν υποκατηγορίες εργαστηριακών εξετάσεων), αλλαγές στη συμπλήρωση του ιατρικού προφίλ και θέματα που αφορούν τη μεταφορά δεδομένων από το σύστημα του ΟΑΥ στο σύστημα του φαρμακοποιού.
Αναμένεται αυξημένη ροή εγγραφής ειδικών γιατρών τον Ιούλιο, εντάσσονται 180 νέα φάρμακα
O Υπουργός Υγείας είπε ότι οι πρώτες δέκα ημέρες εφαρμογής είναι με θετικό πρόσημο και ότι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΟΑΥ είναι πολύ λιγότερα από ό,τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών για ενήλικες που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής είναι υπέρ του δέοντος ικανοποιητικός, ενώ όσον αφορά τους παιδίατρους έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 114, στο καθένα εκ των οποίων αντιστοιχούν 1,400 παιδιά, ενώ το όριο είναι 2,500, και υπάρχει συνεχής ροή και ενδιαφέρον.
Το πρόβλημα που υπάρχει, είπε ο Υπουργός, και το οποίο ήταν αναμενόμενο, αλλά θα λυθεί σύντομα, αφορά τον αριθμό των ειδικών ιατρών. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, όλοι οι γιατροί του δημοσίου έχουν ενταχθεί πλην κάποιων εξαιρέσεων που δεν εντάχθηκαν ακόμα για τεχνικούς λόγους, και στο σύνολο τους οι ειδικοί ιατροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 500.
«Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια αυξημένη ροή εγγραφής ειδικών γιατρών τον Ιούλιο», είπε ο Υπουργός, λόγω του ότι θα διενεργηθούν οι πρώτες πληρωμές ιατρικών πράξεων και θα υπάρξει αυξημένη πίεση από δικαιούχους προς τους γιατρούς τους να ενταχθούν.
Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι στιγμής οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί ανέρχονται σε 600 χιλιάδες περίπου.
Για τα φάρμακα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι σχεδόν όλα τα φαρμακεία έχουν ενταχθεί και παράλληλα έχουν ενταχθεί στο σύστημα 1000 φάρμακα, ενώ άλλα 180 αναμένεται να ενταχθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Δεν υπάρχει, διαβεβαίωσε ο Υπουργός, καμία κατηγορία στην οποία δεν υπάρχουν φάρμακα, υπάρχει κάλυψη και παρά κάποιες ελλείψεις που παρατηρήθηκαν λόγω του ότι οι προμηθευτές δεν μπορούσαν να υπολογίσουν τη ζήτηση, δεν έμεινε κόσμος χωρίς φάρμακα, καθώς υπήρχε εναλλακτική. 
Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ενταχθεί όλα σχεδόν τα κλινικά εργαστήρια και αρκετά ακτινοδιαγνωστικά ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμα ότι τα πλείστα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν την εξοικείωση παρόχων με το λογισμικό, αλλά ο ΟΑΥ συνεχίζει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια.
«Ήδη η πρώτη αναβάθμιση του λογισμικού θα γίνει αύριο και η επόμενη σε δύο εβδομάδες», σημείωσε, προσθέτοντας πως τα αντανακλαστικά του ΟΑΥ είναι σωστά και γρήγορα, ακούει τα παράπονα και ανταποκρίνεται σε εύλογο διάστημα. Στόχος είναι να γίνεται συνεχής βελτίωση για να γίνεται το σύστημα όσο πιο φιλικό προς το χρήστη, είπε, προσθέτοντας πως υπάρχει διάθεση συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε ότι ήταν αναμενόμενο και ότι προκηρύσσονται θέσεις για κάλυψη των κενωθεισών, ωστόσο μπορεί να υπάρξει ένα κενό διάστημα, καθώς οι διαδικασίες προσλήψεων παίρνουν 5-6 βδομάδες.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1748