Επιτακτική ανάγκη της ένταξης των νοσηλευτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΟΥ*

Οι νοσηλευτές  και οι νοσηλεύτριες της Κύπρου είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημίου και έχουν ενταχθεί σε πανεπιστημιακή κλίμακα σε σύγκριση με τα συστήματα υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ως εκ τούτου το επίπεδο και η ποιότητα νοσηλευτικής φροντίδας βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα χωρίς αυτό είναι από μόνο του να είναι αρκετό για ένα σύστημα υγείας.

Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ο νοσηλευτικός κόσμος εργάζεται καθημερινά για να επιτύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι, πολλοί νοσηλευτές/τριες είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε θέματα Υγείας και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα σε εξειδικευμένα θέματα υγείας. Αυτό καθιστά τους νοσηλευτές/τριες ικανούς να ανταποκρίνονται και να προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους σε όλα τα επίπεδα, γνωρίζουν πολλά θέματα που αφορούν την υγεία και έχουν την εμπειρία και την γνώση για να το πράξουν. 

Επιμορφώνονται συνεχώς σε θέματα υγείας καθώς, και μέσα από τη σχετική νομοθεσία, υποχρεώνονται να εκπαιδεύονται ώστε να  ανανεώνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους. Οι νοσηλευτές/τριες συμμετέχουν σε πολλά συμβούλια που δραστηριοποιούνται σε θέματα υγείας στον τόπο μας.

Δίπλα στους ασθενείς

Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγαλύτερο ομάδα εργαζομένων στα νοσηλευτήρια μας. Είναι δίπλα στους ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Ό,τι συμβαίνει στα νοσηλευτήρια, είναι οι πρώτοι που θα το εντοπίσουν, θα προχωρήσουν σε ενέργειες και, σε πολλές περιπτώσεις, θα δώσουν λύσεις. Είναι αυτοί/αυτές που γνωρίζουν πολύ καλά την κάθε διαδικασία που αφορά τους ασθενείς και δίνουν καθημερινά την καθοδήγησή τους στους πολίτες που επισκέπτονται τα νοσηλευτήρια.

Η εργασία τους δεν τελειώνει εδώ, αφού αυτοί ως επαγγελματίες υγείας μπορούν να στελεχώσουν οποιαδήποτε υπηρεσία που ασχολείται με θέματα υγείας και μπορούν ν’ ανταποκριθούν σε όλα τα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν, δίνοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ο μεγαλύτερος πάροχος στο Σύστημα Υγείας της Κύπρου είναι ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος έχει στις τάξεις  του σημαντικές μονάδες νοσηλευτές/τριες και έπρεπε ήδη να έχει  επενδύσει σε αυτούς/αυτές, ώστε να κερδίσει μέσα από τις γνώσεις τους και κατ’ επέκταση να βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας  που προσφέρει. Ωστόσο δεν το έχει επιτύχει ακόμη  κατά 100%.

Η δημιουργία Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, κεντρικά του ΟΚΥπΥ, είναι κάτι που απουσιάζει από τον Οργανισμό και αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα τόσο για τον οργανισμό όσο και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.

Ο προσδιορισμός του σκοπού και του στόχου του Οργανισμού είναι δύσκολο να καθοριστεί από κάθε νοσηλευτήριο σε  θέματα πολιτικής υγείας. Και αυτό λόγω διαφόρων παραμέτρων όπως των πολλών υπηρεσιών που προσφέρει, της σημαντικότητας της κάθε υπηρεσίας του Οργανισμού και όχι βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Ισότητα, αποδοτικότητα και αποτελέσματα

Ο Οργανισμός πρέπει να θέσει στόχους με κύριους πυλώνες την ισότητα, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ανταπόκριση των  υπηρεσιών υγείας  του στους πολίτες- ασθενείς. Την ισότητα στη χρήση και την πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας του και την ίση κατανομή ωφελημάτων - εισφορών από τους δικαιούχους ΓεΣΥ και μη ΓεΣΥ. 

Όταν αναφερόμαστε σε αποδοτικότητα εννοούμε την αξιοποίηση και την ορθή κατανομή των υλικών  και ανθρώπινων πόρων του Οργανισμού, την αποτελεσματικότητα του ομέσα από τη  διαπίστευση, τα  πρωτόκολλα, τους δείκτες κλινικής απόδοσης  και τους δείκτες ποιότητας υπηρεσιών.

Τέλος, ο μεγάλος στόχος είναι η ανταπόκριση του Οργανισμού στα αιτήματα των ασθενών, που αξιολογείται μέσα από την ικανοποίηση και τις προσδοκίες τους.

Επίσης, σημαντικό μειονέκτημα του Οργανισμού είναι η απουσία των  Προϊστάμενων  Νοσηλευτικών Λειτουργών των Νοσηλευτηρίων στις Διευθυντικές του Ομάδες. Η μεγαλύτερη τάξη εργαζομένων  στον Οργανισμό απουσιάζει από τη λήψη αποφάσεων. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορούσε να εισηγηθεί προτάσεις, οι οποίες και να εφαρμόζονται άμεσα  προς όφελος του Οργανισμού και των πολιτών-ασθενών του.

Θεωρούμε ότι κρίνεται απαραίτητο αλλά και είναι επιτακτική η ανάγκη να ενταχθούν οι νοσηλευτές/τριες σε θέσεις διοίκησης για να βελτιωθούν τα νοσηλευτήρια. Πολλά προβλήματα θα είχαν επιλυθεί και άλλα τόσα δεν θα δημιουργούνταν. Θεωρώ ότι υπάρχει αδυναμία  από τον Οργανισμό στη συνέχεια της αλυσίδας, από τη διοίκηση προς το προσωπικό του. Η νομοθετική ρύθμιση είναι αναγκαία για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση και να υπάρξει ηρεμία και ομαλότητα  μέσα στα νοσηλευτήρια.

*Γενικός Γραμματέας ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2363