Κυριακίδου: Σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν ελλείψεις αντιβιοτικών τον χειμώνα


Συστάσεις της Εκτελεστικής Διευθύνουσας Ομάδας του EMA για τις Ελλείψεις και την Ασφάλεια Φαρμακευτικών Προϊόντων (MSSG)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων (HMA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προχώρησαν σήμερα σε συστάσεις για ενέργειες έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ελλείψεις βασικών αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού για Ευρωπαίους ασθενείς τον επόμενο χειμώνα.

Συστάσεις για τη διασφάλιση επαρκούς προσφοράς για ασθενείς της ΕΕ

Εάν η ζήτηση τον επόμενο χειμώνα είναι παρόμοια σε μέσο επίπεδο κατανάλωσης των προηγούμενων ετών, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν υποδηλώνουν ότι η προσφορά στην ΕΕ από του στόματος σκευασμάτων βασικών αντιβιοτικών πρώτης και δεύτερης γραμμής για αναπνευστικές λοιμώξεις θα καλύψει τη ζήτηση του ερχόμενου χειμώνα. Ο EMA και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για την ενίσχυση των μέτρων για την αύξηση της προσφοράς ορισμένων ενδοφλέβιας χορήγησης αντιβιοτικών.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «η διαθεσιμότητα φαρμάκων αποτελεί κρίσιμο συστατικό μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση τώρα για να προετοιμαστούμε πριν από τον επόμενο χειμώνα και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν πιθανές ελλείψεις αντιβιοτικών φαρμάκων. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα σχετικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών μας για βασικά αντιβιοτικά, συμπληρώνοντας τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την ανάπτυξη ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ. Θα ακολουθήσει πλέον κατά προτεραιότητα η επιχειρησιακή παρακολούθηση από την ΗΡΑ και τον ΕΜΑ».

Για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη χειμερινή περίοδο, η Εκτελεστική Διευθύνουσα Ομάδα του EMA για τις Ελλείψεις και την Ασφάλεια Φαρμακευτικών Προϊόντων (MSSG) συμφώνησε στις ακόλουθες συστάσεις για προληπτικές ενέργειες:

*Αύξηση της παραγωγής βασικών αντιβιοτικών: Για να αποφευχθούν ελλείψεις το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, ο EMA και η HERA συνιστούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για την ενίσχυση των μέτρων για την αύξηση της παραγωγής. Η έγκαιρη δράση ενόψει της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου θα πρέπει να δώσει στους παρασκευαστές αρκετό χρόνο για να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή παραγωγική ικανότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

*Παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης: Ο EMA και η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ζήτηση και τις προμήθειες σε συνεργασία με εταιρείες. Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό, υπενθυμίζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να παραγγέλνουν φάρμακα κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να αποθηκεύουν φάρμακα. Η αποθήκευση φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











404