Πρόβλεψη της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας από εργαλείο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη


Μελέτη που συντονίστηκε από ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Hospital del Mar επέτρεψε την ανάπτυξη ενός εργαλείου βασισμένου στην τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της εξέλιξης των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η εξέλιξη του αναμένεται να βοηθήσει για την προσαρμογή της θεραπείας.

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, περιελάμβανε επίσης τη συμμετοχή της Νοσοκομειακής Κλινικής της Βαρκελώνης, του Πανεπιστημίου Charité του Βερολίνου, του Πολυκλινικού Νοσοκομείου San Martino της Γένοβας (Ιταλία) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο.

Για την ανάπτυξη αυτού του εργαλείου, ήταν απαραίτητη η παρακολούθηση για δύο χρόνια μιας ομάδας περισσότερων από 300 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και εκατό ατόμων χωρίς τη νόσο.

Οι συμμετέχοντες έχουν αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας διάφορες κλινικές και γνωστικές κλίμακες, καθώς και τεστ απεικόνισης. Η γενετική τους, οι πρωτεΐνες τους και τα φλεγμονώδη κύτταρα που υπάρχουν στο αίμα τους έχουν επίσης αναλυθεί.

Τα δεδομένα που ελήφθησαν επικυρώθηκαν με μια δεύτερη ομάδα 271 ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με όλες αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο με διαφορετικές προσεγγίσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μάθηση στα ίδια δεδομένα από τους συμμετέχοντες.

Το εργαλείο έχει δείξει υψηλό επίπεδο ακρίβειας κατά την πρόβλεψη των αλλαγών που θα υποστούν οι ασθενείς και την πρόβλεψη πιθανών τροποποιήσεων της θεραπείας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν και δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη, τα αποτελέσματα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μπορούν να επιτρέψουν στις ομάδες που παρακολουθούν τους ασθενείς να «έχουν πληροφορίες για να μπορούν να αποφασίσουν και να επιλέξουν την καλύτερη θεραπεία, καθώς αυτές που υπάρχουν επί του παρόντος έχουν διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας αλλά και κινδύνου», δήλωσε ο Pablo Villoslada, επικεφαλής της νευρολογικής υπηρεσίας στο Hospital del Mar.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Ερευνών Hospital del Mar εργάζονται ήδη για να συνεχίσουν τη μελέτη επεκτείνοντας τον χρόνο παρακολούθησης των ασθενών σε επτά χρόνια.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αναπηρική, ανίατη, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, το οπτικό νεύρο και το νωτιαίο μυελό.

Στην Καταλονία ο επιπολασμός είναι μεταξύ 123 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή: ertnews.gr EFE 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











199