Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων: Κατευθυντήριες γραμμές για ορολογία χρήσης ουσιών


Δρ. Χρίστος Μηνάς: Κύριος στόχος, εξήγησε, είναι η επίτευξη συναίνεσης για μια ουδέτερη και σεβαστή γλώσσα σε σχέση με τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοτρόπων ουσιών

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη «Κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την ορολογία για τη χρήση ουσιών/ναρκωτικών συμπεριλαμβανομένων και των διαταραχών», με βάση τις τρέχουσες συζητήσεις για την καταλληλότητα της ορολογίας, που χρησιμοποιείται στον τομέα των εξαρτήσεων στο Μεσογειακό Δίκτυο της Ομάδας Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρός της Δρ. Χρίστος Μηνάς, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κύριος στόχος, εξήγησε, είναι η επίτευξη συναίνεσης για μια ουδέτερη και σεβαστή γλώσσα σε σχέση με τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην καθορίζονται από την εμπειρία και τη συμπεριφορά τους, αλλά να τους παρέχονται οι πόροι για να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό ανεξάρτητα από τη διάγνωσή τους.

Σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για επαγγελματίες υγείας, ερευνητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την προώθηση μιας εποικοδομητικής και ανθρωπιστικής γλώσσας, τη συμμετοχή των ανθρώπων και τον σεβασμό των προτιμήσεών τους, την προτεραιότητα των ατόμων έναντι των χαρακτηριστικών τους με τη χρήση γλώσσας χωρίς στίγμα και την καλλιέργεια αυτογνωσίας.

«Η αλλαγή της ορολογίας θα πρέπει επίσης να επεκταθεί στις εθνικές Κυβερνήσεις, τους νομοθέτες, τα δικαστικά συστήματα και τους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, διότι η ορολογία τους μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, τις απόψεις των πολιτικών και των δημοσίων υπαλλήλων», επεσήμανε.

Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι η προτεινόμενη γλώσσα δεν είναι καθολική και ούτε η καταλληλότητα των όρων είναι απόλυτη.

«Μιλώντας με σεβασμό και χρησιμοποιώντας την κατάλληλη γλώσσα για την περιγραφή των ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών είναι κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη δέσμευσή τους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και, στην πραγματικότητα, την υγεία και την ευημερία τους, καθώς και την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών δημόσιας υγείας", ανέφερε.

Επομένως, "είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθήσουμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε ένα κατάλληλο λεξιλόγιο και τρόπο επικοινωνίας που ενσωματώνει σεβασμό, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά για όλους τους ανθρώπους, που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση ναρκωτικών είτε όχι. Η γλώσσα διαμορφώνει τον πολιτισμό, τις απόψεις, τις στάσεις και τα ιδανικά μας", σημείωσε.

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της  ΑΑΕΚ https://www.naac.org.cy/uploads/docs/401c6bec44.pdf




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











346