Η Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου τίμησε τον Επ. Καθηγητή Εργοφυσιολογίας Παν. Αθηνών Βασ. Κλεισούρα


Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γυμναστών Κύπρου και τη στήριξη του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Με μια σεμνή επιστημονική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας  Αθλητισμού και Νεολαίας, η Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γυμναστών Κύπρου και την στήριξη του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, τίμησε τον Επίτιμο Καθηγητή Εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Βασίλη Κλεισούρα.

Στην προσφώνηση του ο Δρ. Μιχάλης Μιχαηλίδης εισερχόμενος Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου και μαθητής του διακεκριμένου καθηγητή, εξήρε το ακαδημαϊκό και συγγραφικό του έργο το οποίο όπως ανάφερε, αναγνωρίζεται διεθνώς για τις πρωτοποριακές του έρευνες με τους Διδύμους, ενώ η δημοσίευση της έρευνας του Heritability of Adaptive Variation το έτος 1971, θεωρείται ορόσημο στη Γενετική & Βιολογία της Άσκησης, αφού απέδειξε ότι η απόδοση ενός αθλητή, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις προδιαγραφές και τα όρια που του έχει καθορίσει η φύση. Επινόησε τον όρο «Εργοφυσιολογία» της οποίας υπήρξε πρωτεργάτης σε Παγκόσμιο επίπεδο και θεμελιωτής της Αθλητικής Επιστήμης στην Ελλάδα.

Την επιστημονική εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Κώστας Σχίζας, ο οποίος αφού καλωσόρισε στην Κύπρο τον  εκλεκτό προσκεκλημένο, αναφέρθηκε στο έργο το οποίο επιτελείται από τους δύο επιστημονικούς φορείς του κράτους, δηλαδή την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου και το Κέντρο Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου, το οποίο φέτος εορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του στον επιστημονικό αθλητισμό της Κύπρου.

Τόνισε επίσης ότι Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου, είναι ο μοναδικά αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας στην Κύπρο και διεθνώς, για  θέματα ιατρικής της άθλησης, αφού συμμετέχει ενεργά και στα εκτελεστικά συμβούλια της  Ευρωπαϊκής (EFSMA) και Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας, (FIMS).

Ο Δρ. Κώστας Σχίζας, υπενθύμισε επίσης ότι το 1980, η ΑΕΚ, πρωτοστάτησε διεθνώς μαζί με την Ιταλία, στον τομέα της προληπτικής ιατρικής θεσμοθετώντας την έκδοση του Δελτίου Υγείας Αθλητών, (το οποίο αργότερα παρέδωσε στον ΚΟΑ).

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο και τον σκοπό του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου που κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και εξήρε το έργο το οποίο επιτελείται από τον Προϊστάμενο του Κέντρου Δρα Μιχάλη Μιχαηλίδη και τους συνεργάτες του.   

Το ΚΑΕΚ ανέφερε δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση της επιστημονικής υποδομής στον Κυπριακό Αθλητισμό, έχοντας εξετάσει μέχρι σήμερα πέραν των 25.000 αθλητών και αθλουμένων όλων των μορφών άσκησης και αθλημάτων, και έχοντας πραγματοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών, τιμώντας στον διεθνή επιστημονικό χώρο, τη μικρή Κύπρο και στον τομέα της έρευνας και της επιστήμης.

Στον χαιρετισμό της  εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής  Θεότη Πούρου. Καλωσόρισε στην Κύπρο τον καθηγητή Βασίλη Κλεισούρα, τον πρωτεργάτη όπως ανάφερε της Αθλητικής Επιστήμης στην Ελλάδα, συνεχάρη την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου για το έργο που επιτελεί και τη διοργάνωση αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης και τόνισε  ότι αυτού του είδους οι επιστημονικές εκδηλώσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, αφού οι εξελίξεις στον τομέα της παιδείας και της υγείας προχωρούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και καθιστούν την παρακολούθηση επιστημονικών ημερίδων επιτακτική ανάγκη.

Κλείνοντας ανάφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού διατηρεί μια στενή και μακροχρόνια σχέση συνεργασίας με την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου της οποίας επικροτεί το έργο που επιτελεί και το υποστηρίζει.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυμναστών Κύπρου, κ. Βάκης Ευαγόρου, ανάφερε ότι ο Σύνδεσμος του αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες να πείσει για την αξία της άσκησης σε όλους τους τομείς της Κοινωνίας. Συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες μας σε αυτό τον αγώνα, είναι πάντοτε η Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου, με την οποία διαχρονικά διοργανώνουμε επιστημονικά συνέδρια από κοινού.

Το σημερινό Επιστημονικό Συνέδριο στο οποίο συμμετέχουμε, έχει διπλή αξία για εμάς γιατί πέρα της επιστημονικής του αξίας, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε, ξανά με τον δάσκαλο μας, τον καθηγητή Βασίλη Κλεισούρα, ο οποίος υπήρξε καθοδηγητής μας και πρωτοπόρος στα θέματα της Αθλητικής Επιστήμης και ιδιαίτερα στον τομέα της Εργοφυσιολογίας. «Ο καθηγητής Βασίλης  Κλεισούρας είναι ο άνθρωπος που έδωσε την αναβάθμιση στους συναδέλφους μας, με την εξομοίωση των πτυχίων που λάμβαναν από την Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ) με τα πτυχία τετραετούς φοίτησης των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυμναστών ευχαρίστησε την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου, και ζήτησε όπως μαζί συνεργαστούν για το επόμενο μεγάλο βήμα για την κοινωνία, που είναι η καθιέρωση της συνταγογράφησης της άσκησης

Κλείνοντας, απευθυνόμενος προς τον καθηγητή Βασίλη Κλεισούρα, ανέφερε ότι   ο Γυμναστικός Κόσμος της Κύπρου του είναι ευγνώμων για όλα όσα προσέφερε, στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής και προς ένδειξη της ευγνωμοσύνης τους του πρόσφεραν ένα μικρό αναμνηστικό με το «Καράβι της Κερύνειας».

Στην αντιφώνηση του ο Καθηγητής Βασίλης Κλεισούρας, που σήμερα βρίσκεται στο 87ο  έτος της ηλικίας του, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του, για το έργο που επιτελούν οι δύο επιστημονικοί φορείς του Κυπριακού Αθλητισμού, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της επιστήμης, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του ανθρώπου, αφού πάνω σε αυτή βασίζεται η έρευνα και η πορεία εξέλιξης της ανθρωπότητας. Συνεπώς ανέφερε χωρίς επιστήμη και έρευνα δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα.

Στη συνέχεια συνεχάρη την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου για τη διοργάνωση αυτού του Επιστημονικού Συμποσίου και την μεγάλη τιμή, για τον ίδιο που αναγορεύεται ως ο τρίτος επίτιμος Πρόεδρος της ΑΕΚ στα 46 χρόνια λειτουργίας της. Εξέφρασε επίσης τη συγκίνηση που τον διακατέχει κάθε φορά που έρχεται στην Κύπρο και αγκαλιάζεται από την αγάπη και την εκτίμηση, μαθητών, καθηγητών, συναδέλφων που συνεργάστηκαν μαζί του.

 Το χρυσό στεφάνι αγριελιάς απένειμε ο 89χρονος σήμερα επίτιμος Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Κώστας Χριστοδουλάκης στην παρουσία της ηγεσίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΚ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











311