Η 1η Ημερίδα Οικογενειακής Ιατρικής ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των Προσωπικών Ιατρών


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Ημερίδα Οικογενειακής Ιατρικής που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (ΙΣΠΛ) στις 20 Μαΐου 2023, και η οποία συγκέντρωσε Προσωπικούς Ιατρούς (ΠΙ) από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Περιέλαβε μια ευρεία γκάμα επίκαιρων ιατρικών θεμάτων, όπως τον υποθυρεοειδισμό, τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη, και τη χρήση διαδικτυακών και τηλεϊατρικών υπηρεσιών.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν ζητήματα νομικής και οργανωτικής φύσης που απασχολούν τους ΠΙ, πραγματοποιήθηκε εργαστήρι για την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, όπως επίσης και δύο ανοικτές συζητήσεις: η πρώτη που αφορούσε στο Γεσυ έγινε στην παρουσία της Διευθύντριας του ΟΑΥ, κυρίας Έφης Καμμίτση, ενώ η δεύτερη που ασχολήθηκε με το μέλλον της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Κύπρο έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΠΙ.

Με την ολοκλήρωση της Ημερίδας, η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου, η Κυπριακή Εταιρεία Οικογενειακού/Προσωπικού Ιατρού και η Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας συμφώνησαν ότι ο θεσμός του οικογενειακού Ιατρού αναδεικνύεται ως απαραίτητος και σημαντικός πυλώνας του Γενικού Συστήματος Υγείας και απαιτεί διαρκή διεκδίκηση για να επιτύχει την πραγματική θέση που του αξίζει.

Η ανακοίνωση των τριών εταιρειών αναφέρει ότι είναι απαραίτητο ο θεσμός να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί κεντρικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του, ενώ μια πιο άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των ΠΙ και των ειδικών ιατρών θα επιτρέψει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών σε όλα τα επίπεδα.

Η επικοινωνία μεταξύ των ίδιων των οικογενειακών γιατρών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επιτρέπει την ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής υγείας και μακροπρόθεσμων στόχων και η ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός προστατευμένου περιβάλλοντος, όπου οι ασθενείς θα νιώθουν ασφάλεια κατά τη χρήση του συστήματος.

Επιπλέον, οι ΠΙ σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στον έλεγχο των παραπεμπτικών με βάση την ποιότητα και όχι μόνο την ποσότητα τους. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η ανομοιογένεια που παρατηρείται στους παρόχους αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών, πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και του καθορισμού ελάχιστων απαιτήσεων για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καθοριστούν κριτήρια για την υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, οι ΠΙ αναφέρουν ότι η εισαγωγή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και η καθιέρωση ξεκάθαρων διαδικασιών παραπομπής σε όλα τα επίπεδα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας θα βοηθήσει στην ομοιογένεια και τη βελτίωση της.

O Δρ. Διονύσης Βαϊδάκης, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Οικογενειακής Ιατρικής στην ΙΣΠΛ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου δηλώνοντας: «Στόχος μας ήταν να φέρουμε κοντά όσους περισσότερους οικογενειακούς ιατρούς και να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασίες και εκπαίδευση. Αυτό μπορώ να πω ότι το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό κρίνοντας από τη συμμετοχή στην πρώτη αυτή μας προσπάθεια.»

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Υγείας και Πληθυσμιακής Υγείας της ΙΣΠΛ. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











520