Διαδικτυακή συζήτηση: Διαχείριση αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, από το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τη νέα νομοθεσία  σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης.

Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν η συζήτηση της σχετικής νομοθεσίας για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης ενόψει της εφαρμογής της στο τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου και να παρατεθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την επιτυχή υλοποίηση της.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η Δρ. Νάσια Δικηγοροπούλου εκπροσώπους του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο κ. Ιωάννης Κκολός εκπρόσωπος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ο Δρ. Χριστάκης Σεργίδης, εκπροσώπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Παρασκευαστών Γενερικών Φαρμάκων (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ),, ο κ. Κυριάκος Μικέλλης εκ μέρους της  Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), και η κ. Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στο καλωσόρισμά του ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της Νομοθεσίας και αναφέρθηκε στην μακρά πορεία μέχρι την ψήφισή της από την Βουλή. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων και χαιρέτησε την παρουσία τους στην συγκεκριμένη συζήτηση. Ανάφερε τέλος ότι στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ξεκινήσει η εφαρμογή τεχνικών πράσινης χημείας, που περιορίζει τον όγκο των τοξικών αποβλήτων.

Η Δρ. Δικηγοροπούλου, παρουσίασε τη νομοθεσία και επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής του συστήματος συλλογής των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων ενώ όλοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας. Η ορθολογική Διαχείριση των Αποβλήτων Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης είναι κρίσιμη για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας αφού η απόρριψη αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης στα σκύβαλα ή στις αποχετεύσεις έχει  ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, όπως τονίστηκε.

Τέθηκαν επίσης, ιδιαίτερα εκ μέρους της κ Πιέρα και του κοινού, προβληματισμοί και κενά που υπάρχουν στη διαδικασία εφαρμογής, τον τρόπο συλλογής σε επίπεδο φαρμακείου, τον έλεγχο και διαλογή των αποβλήτων, και ειδικότερα για το σύστημα συλλογής στα φαρμακεία.

Μέσα από τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας και τονίστηκε ότι η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει την συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων καθώς και του κοινού, η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, αλλά και η εφαρμογή συγκεκριμένου πλάνου που θα είναι συμφωνημένο από όλους τους εμπλεκόμενους.

Συμφωνήθηκε, τέλος η συζήτηση να συνεχιστεί και να γίνει αποτίμηση της διαδικασίας τρεις μήνες μετρά την εφαρμογή της.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











529