Η ηλεκτρονική υγεία χρήζει νομοθεσίας, λέει ο Καθηγητής Χρ. Σχίζας


Τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας  στην Κύπρο, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας στο διήμερο συνέδριο «Health IT Conference: Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην εποχή του EHDS» στην Αθήνα, τονίζοντας πως για να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Οικοσύστημα Ηλεκτρονικής Υγείας χρειάζεται σχετική νομοθεσία, οργάνωση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ), διασυνοριακή περίθαλψη και διασύνδεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο Καθηγητής Σχίζας μίλησε στο συνέδριο για το Εθνικό Οικοσύστημα Υγείας και την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Σχίζας ενημέρωσε για τον περί ηλεκτρονικής υγείας νόμο που βασίστηκε στον πολίτη, όπως άλλωστε ορίζεται και από τη νομοθεσία της ΕΕ για κάθε χώρα, καθώς επίσης και για την τράπεζα δεδομένων που λειτουργεί για τη δημιουργία του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΕΗΦΥ) που αποτελεί και την καρδιά του οικοσυστήματος.

«Το ελάχιστο των δεδομένων που υποχρεούται να διατηρεί κάθε γιατρός στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας κάθε ασθενή καθορίζεται με Υπουργικό διάταγμα, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να εμπλουτίζεται”, είπε.

Το “κτίσιμο” του ΗΦΥ στην Κύπρο στηρίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα, ανέφερε ο κ. Σχίζας, προσθέτοντας ότι έχουν ξεκινήσεις αρκετές πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις στην ΕΕ για την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων.

Όπως επεσήμανε, η Κύπρος έχει ήδη αναλάβει τον συντονισμό της κοινής δράσης για την πρωτογενή χρήση δεδομένων στην ΕΕ και να προτείνει το πρότυπο του ΕΗΦΥ που θα υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη, ενώ πρόκειται να αναλάβει και τον συντονισμό δράσης και για δευτερογενή χρήση δεδομένων.

“Ελπίζουμε να έχουμε μια Ευρώπη προσαρμοσμένη στη νέα εποχή που θα έχει οφέλη για τα συστήματα υγείας αλλά πρωτίστως για τον ασθενή” σημείωσε ο κ. Σχίζας.

Στην εναρκτήρια ενότητα του συνεδρίου ήταν προσκεκλημένοι με τοποθετήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο Ελληνικό σύστημα υγείας, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας, και ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











597