Οι συχνές νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να είναι σημάδι υπέρτασης


ΣΕΝΤΑΪ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)- H νυχτουρία, δηλαδή η διακοπή του ύπνου και η ούρηση μέσα στη νύχτα πάνω από μία φορά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σατόσι Κόνο του Τμήματος Υπέρτασης του Νοσοκομείου Τοχόκου Ροσάι της Σεντάι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ιατρικό συνέδριο στη Γιοκοχάμα, ανέλυσαν στοιχεία για 3.750 άτομα, σχετικά τόσο με την πίεση του αίματος τους, όσο και με τυχόν νυχτουρία. Υπερτασικοί θεωρήθηκαν όσοι είχαν πίεση πάνω από 140/90 mmHg.

Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη νυχτουρία και στην υπέρταση. Όσο συχνότερα κανείς πήγαινε να ουρήσει μέσα στη νύχτα, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης.

«Βρήκαμε ότι το ξύπνημα μέσα στο βράδυ για ούρηση συνδέεται με αύξηση κατά 40% της πιθανότητας υπέρτασης», δήλωσε ο δρ Κόνο. «Η σχέση νυχτουρίας-υπέρτασης μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλατιού και το γενετικό υπόβαθρο», πρόσθεσε.

Μια προηγούμενη ιαπωνική μελέτη είχε βρει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα νυχτουρίας. Ο μέσος Ιάπωνας καταναλώνει περίπου δέκα γραμμάρια αλατιού τη μέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο ανά κεφαλή παγκοσμίως (τέσσερα γραμμάρια τη μέρα), γι' αυτό κινδυνεύει περισσότερο από υπέρταση, αλλά και νυχτουρία.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νυχτουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη και για άλλα προβλήματα υγείας, πέρα από την υπέρταση. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση, βασική αιτία πρόωρου θανάτου. Ο περιορισμός του αλατιού και του αλκοόλ, ο υγιεινός τρόπος διατροφής γενικότερα, η τακτική σωματική άσκηση, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος βοηθούν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου,λόγω υπέρτασης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











679