Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος, καρδιακής ανακοπής έως ένα έτος μετά από στρεσογόνο συμβάν


ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Οι αγχώδεις διαταραχές που πυροδοτούνται από στρεσογόνα και τραυματικά γεγονότα της ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανακοπής και γενικότερα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα.

Τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες, κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από οξεία καρδιαγγειακά επεισόδια -όπως καρδιακή ανακοπή και έμφραγμα- μέσα στους επόμενους έξι μήνες, καθώς και από άλλους τύπους καρδιαγγειακών νόσων μέσα στον πρώτο χρόνο από το σοβαρό συμβάν, όπως είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η διάγνωση μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, μια φυσική καταστροφή, μία βίαιη επίθεση κ.α.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι έντονα στρεσογόνες αντιδράσεις σε τέτοια τραυματικά γεγονότα της ζωής συσχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων. Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν επικεντρωθεί στη σχέση που εμφανίζεται ανάμεσα στη διαταραχή του μετατραυματικού στρες -που εκδηλώνεται κυρίως σε στρατιώτες μετά τον πόλεμο- και στις καρδιαγγειακές ασθένειες. Επίσης έχουν μελετηθεί βιολογικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Χουάν Σονγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας και του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), φέρνει στην επιφάνεια νέα δεδομένα και είναι η πρώτη που δεν περιορίζεται στην διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD), αλλά περιλαμβάνει πλήθος άλλων αγχωδών διαταραχών και πόσο αυτές επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη μελέτη πήραν μέρος 136.637 άτομα με διάγνωση διαταραχής λόγω στρες και 171.314 άτομα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά (οικογενειακή κατάσταση, ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό), που όμως δεν είχαν λάβει αντίστοιχη διάγνωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι έντονα αγχώδεις αντιδράσεις σε τραυματικά γεγονότα της ζωής συνδέονται με έως 64% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά το συμβάν.

Επίσης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών του στρες και των πρώιμων καρδιακών νόσων που εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 50 ετών. Όσοι διαγιγνώσκονται με διαταραχή στρες σε μικρότερη ηλικία, έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά το πρώτο μετά τη διάγνωση έτος είναι για καρδιακή ανεπάρκεια και μεγάλους θρόμβους στην κυκλοφορία του αίματος (εμβολή και θρόμβωση).

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1255




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1103