ΟΚΥπΥ: Στους ρυθμούς του ΓεΣΥ τα δημόσια νοσηλευτήρια


ΚΥΠΕ- Στους ρυθμούς του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) λειτουργούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, δηλώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν αντιμετωπίζονται.

«Θεωρούμε ότι έχουμε μπει για τα καλά στους ρυθμούς του ΓεΣΥ. Η λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων γίνεται με κανονικούς ρυθμούς όπως πρέπει να γίνεται. Γίνεται περισσότερη χρήση του λογισμικού συστήματος, οι χρήστες έχουν εξοικειωθεί ακόμη περισσότερο, τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν αντιμετωπίζονται άμεσα», είπε ο κ. Χαριλάου.
 
Για την αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος σήμερα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ανέφερε ότι ο ΟΚΥπΥ έθεσε κάποια ζητήματα όσον αφορά την λειτουργικότητα του συστήματος. «Αναμένουμε ότι όλα αυτά θα επιλυθούν ούτως ώστε να υποβοηθηθεί περισσότερο ο χρήστης για να διεκπεραιώνει την εργασία του όσον το δυνατό πιο σύντομα. Όπως για παράδειγμα είναι στις αναλύσεις, στις ακτινογραφίες και διάφορα άλλα ζητήματα, θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν τον χρήστη να κάνει την δουλειά του πιο γρήγορα και αποτελεσματικά», σημείωσε.
 
Σε ερώτηση, ποιες διαπιστώσεις έχουν κάνει ως προς τα οφέλη από την εφαρμογή του ΓεΣΥ στα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε πως «τα οφέλη του ΓεΣΥ είναι κατά κύριο λόγο οφέλη για τον Κύπριο πολίτη. Εμείς είμαστε ένας πάροχος υπηρεσιών υγείας και ενταγμένοι στο ΓεΣΥ έχουμε υποχρέωση να το υποστηρίξουμε και να δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε στον Κύπριο πολίτη».
Ερωτηθείς αν το παλιό σύστημα εξακολουθεί να εφαρμόζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια κι αν αυτό προκαλεί απώλεια εσόδων στο δημόσιο αφού δεν καταχωρούνται οι υπηρεσίες στο σύστημα του ΓεΣΥ, ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να εγγραφούν ως δικαιούχοι, άρα θα τους εξυπηρετήσουμε ανεξάρτητα αν θα αποζημιωθούν οι ιατρικές πράξεις ή όχι. Υπάρχουν κάποια άλλα άτομα, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας αλλά δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους, που εμείς θεωρούμε καθήκον μας να τους εξυπηρετήσουμε και δεν τίθεται θέμα στο να μην προσφέρεις βοήθεια γιατί δεν θα αποζημιωθείς. Βασική αρχή του Οργανισμού μας, είναι να μην φύγει κανένας που ζήτησε ιατρική βοήθεια χωρίς να την πάρει».
Αυτή την στιγμή, είπε ο κ. Χαριλάου, δεν είναι θέμα εσόδων, είναι θέμα να εξυπηρετήσεις τον πολίτη. «Εμείς χρησιμοποιούμε το σύστημα για όλα τα νέα παραπεμπτικά, τα οποία υπάρχουν μέσα στα πλαίσια του ΓεΣΥ, χρησιμοποιούμε το νέο σύστημα όσον αφορά τους προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων και παιδιών άρα το σύστημα χρησιμοποιείται σχεδόν πλήρως. Δεν είναι θέμα να απωλέσεις κάποια έσοδα. Είμαστε οργανισμός δημοσίου δικαίου, και ο πρώτιστος στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του ασθενή κι όχι η είσπραξη κάποιων εσόδων».
Σε άλλη ερώτηση αν η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα επιφέρει απώλειες εσόδων, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό δεν θα γίνει. «Θεωρούμε ότι ο δημόσιος τομέας θα πάρει το μερίδιο που του αναλογεί από την αγορά. Είναι πολύ ενωρίς για να εξάγουμε οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τα έσοδα του Οργανισμού. Πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα σε κανονικούς ρυθμούς και τα οποιαδήποτε συμπεράσματα να εξαχθούν περί τα τέλη του έτους», πρόσθεσε.
Για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν με την φυγή κυβερνητικών γιατρών, ο κ. Χαριλάου είπε ότι υπογράφηκαν 27 συμβόλαια με γιατρούς, από τους οποίους ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει εργασία στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η αναπλήρωση των κενών θέσεων, σημείωσε, είναι μια συνεχής διεργασία. «Όποια θέση κενώνεται γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να γίνει αντικατάσταση», συμπλήρωσε.
Σε σχέση με τον τεχνικό εξοπλισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανέφερε ότι αυτή την στιγμή διαθέτουν πολύ ακριβό, σύγχρονο και εξειδικευμένο εξοπλισμό. «Αν πάμε στον προηγούμενο χρόνο θα δούμε ότι για αγορά εξοπλισμού υπήρχαν 2 εκ. στον προϋπολογισμό ενώ για το 2019 υπάρχουν 8 εκ., τέσσερις φορές περισσότερα λεφτά για αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού, όπου μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα αντικατασταθεί και τυχόν παλαιός εξοπλισμός που υπάρχει. Τα παράπονα θα υπάρχουν συνεχώς. Ένας εξοπλισμός έχει χρόνο ζωής, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε μόλις ο εξοπλισμός εκπληρώσει το ωφέλιμο της ζωής του να αντικαθίσταται έγκαιρα χωρίς να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς είπε ότι σχεδόν όλοι οι ειδικοί γιατροί του νοσοκομείου έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΑΥ. «Σχεδόν όλοι έχουν εγγραφεί, υπάρχει ένας μικρός αριθμός από γιατρούς εξ Ελλάδος όπου πρέπει να διασυνδεθεί το όνομα τους με τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ώστε να φαίνονται στο Αρχείο Πληθυσμού για να μπορούμε να τους εγγράψουμε στο λογισμικό σύστημα. Η προσπάθεια είναι συνεχής και ευελπιστούμε ότι αρχές της άλλης εβδομάδας κι αυτός ο μικρός αριθμός των γιατρών που παραμένουν θα εγγραφούν», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι για τις 37 γραφείς που έχει προσλάβει ο ΟΚΥπΥ δεν υπάρχει χώρος στα δημόσια νοσηλευτήρια για να τοποθετηθούν, είπε πως «αυτά είναι εσωτερικά ζητήματα που ρυθμίζονται από τα κατά τόπους νοσηλευτήρια. Δεν είναι θέμα, το οποίο μπορούμε να το συζητήσουμε δημόσια. Όλα αυτά τα ζητήματα εγείρονται όχι μόνο στον Οργανισμό τον δικό μας αλλά και σε άλλους Οργανισμούς δημοσίου δικαίου και από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι προσλήφθηκαν θα έχουν ένα χώρο εργασίας και το μέλημα μας αυτός ο χώρος να είναι αξιοπρεπής και να τους προσφέρονται σωστές συνθήκες εργασίας», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











833