Ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και Γε.Σ.Υ.


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο Γε.Σ.Υ. είναι μια υπηρεσία υγείας που προσφέρει ο ΟΑΥ. Μάλιστα η υπηρεσία αυτή προστέθηκε μετά την έναρξη του Γε.Σ.Υ. επειδή ο ΟΑΥ χρειάστηκε αρκετό χρόνο και διαπραγματεύσεις για να εντάξει τα πρώτα ιδιωτικά νοσοκομεία στους παροχείς υγείας.

Ένα ερώτημα που δημιουργείται είναι ποιος είναι ο πάροχος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι τα κρατικά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία ή είναι οι ειδικοί γιατροί που προσφέρουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στα νοσοκομεία που είναι ενταγμένοι; Οι δικαιούχοι δεν έχουν πρόσβαση ή αναζήτηση νοσοκομείου, κυρίως επειδή η ιστοσελίδα του ΟΑΥ δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Δεν υπάρχει ένδειξη στο μενού του λογισμικού, όπου μπορεί ο δικαιούχος να αναζητεί κατάλογο με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ.

Αν επιλέξει στην «αναζήτηση παροχέων» το πρόγραμμα θα κατεβάσει ένα κατάλογο των ειδικών γιατρών που έχουν δικαίωμα ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και δίπλα στο όνομα των γιατρών, την ειδικότητα και την πόλη θα είναι καταχωρημένο το ή τα νοσοκομεία στα οποία παρέχουν την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Αυτό δείχνει ότι ο δικαιούχος πρέπει πρώτα να αναζητήσει γιατρό της ειδικότητας, για την οποία αναζητεί ή χρειάζεται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και μετά θα δει το ή τα νοσοκομεία στα  οποία ο ειδικός αυτός γιατρός του προσφέρει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Δηλαδή αν ένας ειδικός γιατρός δεν έχει καταχωρημένο, ότι παρέχει ιατρική περίθαλψη σε κάποιο νοσοκομείο, δεν μπορεί να την προσφέρει σε ασθενείς που θα αποταθούν κοντά του.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος δικαιούχος με κάποια συμπτώματα επισκεφθεί τον Π.Ι του. Εκείνος κρίνει ότι πρέπει να βάλει στο ασθενή ένα ορό και να τον κρατήσει για παρακολούθηση ολόκληρο το βράδυ. Τι θα κάμει; Εφόσον ο ίδιος, όπως όλοι οι Π.Ι. δεν έχει δικαίωμα παροχής ενδονοσοκομειακής περίθαλψης σε ορισμένο νοσοκομείο, δεν μπορεί να κάμει εισαγωγή του ασθενούς του σε νοσοκομείο. Ούτε να δώσει εντολή σε νοσηλευτές, ούτε να τον δει την επομένη και να του εκδώσει εξιτήριο. Θα πρέπει δηλαδή να τον παραπέμψει σε κάποιο ειδικό γιατρό, για του προσφέρει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Και φυσικά αυτό προσθέτει δαπάνες στον ΟΑΥ. Άλλη λύση είναι να τον συμβουλέψει να πάει σε τμήμα πρώτων βοηθειών και επειγόντων περιστατικών.

Θα ήταν πολύ εξυπηρετικό για όλους τους δικαιούχους να υπήρχε στη σελίδα αναζήτησης του λογισμικού του ΓΕΣΥ και μια ένδειξη «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΣΥ», Με την επιλογή αυτή ο δικαιούχος να βλέπει ένα κατάλογο όλων των νοσοκομείων του ΓΕΣΥ, τη διεύθυνσή τους και ακόμα επιλέγοντας κάποιο νοσοκομείο να βλέπει τη σελίδα του νοσοκομείου, τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που είναι συνεργάτες του, διεύθυνση και τηλέφωνα του νοσοκομείου και ακόμα ένα χάρτη του google με σημείωση της ακριβούς διεύθυνσης του νοσοκομείου πάνω στο χάρτη.

Θα μπορούσε φυσικά να υπάρχουν φωτογραφίες και βιογραφικά, όπως και ηλικία των γιατρών. Όμως αυτές οι πληροφορίες για τους γιατρούς φαίνεται είναι μυστικά, αποτελούν προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να δημοσιεύονται.

Θα μπορούσε κάποιος να γράψει πολλά για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη του ΓΕΣΥ. Όμως περιορίζομαι σε αυτά λίγα, που περιέχουν απορίες και ερωτηματικά.

Θα κλείσω όμως με ένα ερώτημα, που λίγη σχέση έχει με την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη: Τοι άρθρο 26, παρ. (5) του νόμου για το Γε.Σ.Υ. αναφέρει: «Ο προσωπικός ιατρός υποχρεούται να εξυπηρετεί το δικαιούχο επί εικοσιτετραώρου βάσεως, όπως καθορίζεται με Κανονισμούς». Ποιοι είναι αυτοί οι κανονισμοί και πώς ένας δικαιούχος μπορεί να ζητήσει εξυπηρέτηση από τον Π.Ι του, αν την χρειαστεί μετά τις οκτώ το βράδυ;

*Αρθρογράφος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











297