Δόθηκαν ακόμη έξι μήνες παράταση για εφαρμογή του νόμου στελέχωσης ιδ. κλινικών με μαίες


Με 37 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Άννα Θεολόγου-Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων) ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, 6μηνη αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας για την στελέχωση των ιδιωτικών κλινικών με μαίες.

Πρόκειται για τον περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2017, για τον οποίο είχε δοθεί ξανά τον Δεκέμβρη 2016 ακόμη μία 6μηνη παράταση εφαρμογής που έληγε τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ προηγήθηκαν και άλλες στο παρελθόν.

Ο εν λόγω νόμος προνοεί όπως κάθε μαιευτική κλινική, να έχει τουλάχιστον μία μαία/μαιευτή σε κάθε βάρδια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εργοδότηση τουλάχιστον πέντε μαιών/μαιευτών ανά ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε επίπεδο Επιτροπής Υγείας της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, οι σημερινές ανάγκες αφορούν σε 50 μαίες/μαιευτές, ενώ την ίδια ώρα μόλις 3 άτομα είναι διαθέσιμα να εργοδοτηθούν, δηλαδή που έχουν ολοκληρώσει την μαιευτική και κατέχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Επιπλέον, από τις 27 ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές παγκύπρια (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που έχουν γυναικολογικά τμήματα), μόνο οι 9 είναι στελεχωμένες επαρκώς.

Πάντως το πρόβλημα στελέχωσης των ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών, φαίνεται να έχει βαθύτερες ρίζες, αφού μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά καισαρικών τομών στην Κύπρο (σχεδόν 60% αντί 10-15%). Γεγονός που επηρεάζει, πρώτον στο γεγονός ότι σε μία καισαρική τομή η μαία δεν είναι απαραίτητη, και δεύτερον ότι οι φοιτητές νοσηλευτικής δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τη διενέργεια 40 φυσικών τοκετών ώστε να εξασφαλίσουν άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











417