Αμφισβητούν τα επιπλέον 24 εκ. σε φάρμακα το 2009-2012 οι Φαρμακευτικές Εταιρείες Κύπρου


Τη διοικητική έρευνα που διέταξε το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με ενδεχόμενη λανθασμένη χρήση των ακριβών τιμών Ελλάδας για τα έτη 2009-2012 κατά τη διαδικασία καταρτισμού του τιμοκαταλόγου φαρμάκων στην Κύπρο, με αποτέλεσμα ο Κύπριοι ασθενείς να επωμιστούν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο επιπλέον κόστος 24 εκ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων, αμφισβήτησε εκ νέου σήμερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αυγουστίνος Ποταμίτης, υποστήριξε πως οι Φαρμακευτικές Εταιρείες έχουν εντελώς διαφορετικά στοιχεία, ενώ παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου στην Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων.

«Μας έχουν πει ότι έχουν κοστίσει στον Κύπριο ασθενή γύρω στα 24 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την αγορά φαρμάκων τη συγκεκριμένη περίοδο. Εμείς έχουμε εντελώς διαφορετικά στοιχεία. Έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων και από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία συνεδρίασε πρόσφατα με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, να μας δώσουν αυτά τα στοιχεία, που να δείχνουν πραγματικά ότι ο Κύπριος ασθενής έχει χρεωθεί με το ποσό το οποίο αναφέρουν. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πάρει κανένα απολύτως στοιχείο. Τα στοιχεία που έχουμε εμείς, αμφισβητούν αυτά που λέει το Υπουργείο Υγείας», τόνισε ο Αυγουστίνος Ποταμίτης.

Εξάλλου, ο κ. Ποταμίτης υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου στην Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης θεωρεί τις Φαρμακευτικές Εταιρείες ως μέρος του προβλήματος για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο, απέρριψε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, σε σχέση με τη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, ο κ. Ποταμίτης υπέδειξε πως οι Φαρμακευτικές Εταιρείες αντιπροσωπεύονται με ένα εκπρόσωπο και συνεπώς δεν καθορίζουν τις αποφάσεις. «Τουλάχιστον, αυτοί οι οποίοι έχουν αντίθετες από τις δικές μας απόψεις υπερτερούν. Εμείς, είμαστε κοντά στους ασθενείς και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ όσο κάποιους, που φωνάζουν τόσο πολύ για τα φάρμακα», επισήμανε.

Διαβάστε εδώ την εξαγγελία Φίλιππου Πατσαλή για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων και την αναφορά του σε διαπλεκόμενα συμφέροντα




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











397